Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

DANKO: Príbeh samostatnosti je úspešný, ale štát sa musí prebrať

Na archívnej snímke predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Foto: TASR/Martin Baumann

Na jednej strane tak vníma príbeh samostatnosti ako úspešný, na druhej strane volá po jeho pokračovaní.

Bratislava 1. januára (TASR) - Príbeh 25-ročnej samostatnosti Slovenskej republiky je úspešný, ale ako občan ho vnímam rozporuplne. Pri príležitosti okrúhleho výročia vzniku SR to pre TASR uviedol predseda Národnej rady SR a líder SNS Andrej Danko.

"Naši predkovia sa snažili stáročia získať štátnosť, ale ja mám pocit, že veľa ľudí si ani v súčasnosti neuvedomuje, čo je to mať vlastný štát. Ešte nás čaká dlhá cesta. Mám pocit, že ochrana národných záujmov v zahraničí nám chýba," tvrdí Danko.

Na jednej strane tak vníma príbeh samostatnosti ako úspešný, na druhej strane volá po jeho pokračovaní. "Čaká nás ešte veľa práce. Ak chce Slovensko ďalej pokračovať, musí dôjsť k reformám. Ľudia musia mať pocit, že sa dane v štáte nestrácajú, že máme jasný a čitateľný systém sociálnych dávok. Musí sa zlepšiť fungovanie štátu vo vzťahu k ľuďom a dôvera ľudí v SR. Občania musia vedieť, že keď zlyhá jednotlivec, štát bude ten spravodlivý," poznamenal šéf parlamentu s tým, že ak sa to nezmení, štát pôsobí ťažkopádne a jeho predstavitelia až neželane.

"Aj ja v politike vo veľa veciach narážam na skostnatenosť systému. Vždy je tu argument, ako sa to urobiť nedá. Ale zlepšiť manažérsky systém riadenia štátu, je jediná cesta. Štát sa musí vo veľa veciach prebrať," dodal Danko.