Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Danko: Slovensko otvorí v Jeruzaleme kultúrne a informačné centrum

Na snímke predseda Národnej rady SR Andrej Danko počas príhovoru na gala programe v Knessete 3. júla 2018 v Jeruzaleme. Foto: TASR - Marko Erd

Rozhodnutie padlo po konzultácii so slovenským premiérom Petrom Pellegrinim.

Jeruzalem/Bratislava 4. júla (TASR) - Slovensko plánuje otvoriť kultúrne a informačné centrum v Jeruzaleme. Rozhodla sa tak slovenská parlamentná delegácia vedená predsedom Národnej rady SR Andrejom Dankom, ktorá je momentálne na oficiálnej návšteve v Izraeli. Rozhodnutie padlo po konzultácii so slovenským premiérom Petrom Pellegrinim.

"Dohodli sme sa, že Slovensko zriadi svoj inštitút, kultúrny a informačný inštitút na pôde Jeruzalema, ktorý bude jednak bodom na prezentáciu Slovenska... a na druhej strane to bude aj dobrý informačný bod z hľadiska ľudí, nás Slovákov, ktorí budú v Jeruzaleme," okomentoval rozhodnutie v rozhovore so slovenskými novinármi po návšteve múzea holokaustu Jad va-šem v stredu Andrej Danko.

"Som veľmi rád a oceňujem skutočnosť, že sme našli konsenzus s vládou, s predsedom vlády, s ministrom financií s ministerkou kultúry a samozrejme s ministrom zahraničných vecí v rámci diplomacie, ako takéhoto kontinuálneho kroku k tomu, čo si Židia želajú - a to je hlavné mesto Jeruzalem," povedal v tejto súvislosti.



Na otázku, či bude po kultúrnom centre nasledovať aj presun slovenskej ambasády, predseda NR SR zareagoval, že na takéto rozhodnutie a oznámenie nemá politický mandát. Dodal však, jeho "osobným politickým názorom" je, že "niet žiadnej pochybnosti o tom, že Jeruzalem má byť hlavné mesto Izraela".

"Krok ministerstva zahraničných vecí je prvý krok, aký urobili aj Česi, v tejto etape je dostačujúci," povedal ďalej Danko a dodal, že ide o opatrenie, ktoré bude dobré pre slovensko-izraelské vzťahy, kde existujú silné väzby. "Som rád, že sme to dorovnali diplomaticky," zakončil porovnanie k ČR.

Rovnako zatiaľ odmietol hovoriť o termíne zriadenia centra. Dodal však, že s predsedom izraelského parlamentu Julim-Joelom Edelsteinom dosiaľ hovorili len o výbere miesta, kde bude centrum stáť, pričom uvažovali o mieste, "ktoré by bolo honosné a dôstojné". Danko vyjadril želanie, aby bolo čo najbližšie k Svätému hrobu.

Osobitná spravodajkyňa TASR Lucia Schmidtová