Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

A. DANKO: SNS nesúhlasí s členstvom Turecka v EÚ

Primátor Popradu Andrej Danko Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa predsedu SNS Turecko ani historicky, ani kultúrne, ani geograficky nepatrí do Európy.

Bratislava 8. februára (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) s nevôľou prijíma deklarácie slovenskej vlády podporiť ambície Turecka stať sa členom Európskej únie (EÚ).

"Turecko ani historicky, ani kultúrne, ani geograficky nepatrí do Európy," vyhlásil pre TASR predseda SNS Andrej Danko v reakcii na vyjadrenia slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Predseda slovenskej vlády Fico na rokovaní s tureckým premiérom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorý bol v stredu (6. 2.) na oficiálnej návšteve Slovenskej republiky, zdôraznil podporu Slovenska ďalšiemu rozširovaniu únie. Rovnako minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák ubezpečil ministra pre záležitosti EÚ a hlavného vyjednávača Turecka s EÚ Egemena Bagişa o podpore Bratislavy prístupovým rokovaniam Ankary s Bruselom.

SNS je však proti pomoci Turecku vstúpiť do európskych štruktúr. "Korene a tradície tejto krajiny patria do Ázie, a preto sa otvárajú najmä možnosti pre eurázijskú spoluprácu. Stále ešte nenastalo nové geopolitické prerozdelenie priestoru Európy a Ázie, takže namiesto členstva ázijskej moslimskej krajiny v čisto európskych štruktúrach sa SNS prihovára za iné formy spolupráce," vyhlásil Danko.

"Národniari sú za dobré vzťahy s Tureckou republikou, je to krásna krajina. Multikultúrnosť má však v Európe úplne inú definíciu než spájanie subjektov do jedného celku, v ktorom by ich fungovanie bolo neopodstatnené. Na to by mala myslieť aj slovenská vláda," dodal.

SNS podľa neho poukazuje i na fakt, že aj vzhľadom na iné historické súvislosti Ankara stále nedodržiava štandardné ľudské práva, slobodu slova a vierovyznania. "S členstvom Turecka v EÚ nakoniec nesúhlasia ani Nemecko, Francúzsko a Cyprus. Vyjadrenie Nemecka, že prístupové rokovania s Ankarou si žiadajú nový impulz, a postoj francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, že krajina by sa mala hodnotiť na základe politických a ekonomických kritérií, je len diplomaticky povedané 'nie'. Navyše, aj francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy otvorene tvrdil, že Turecko do Európy nepatrí," podčiarkol predseda SNS.

Dodal, že samotná Európska komisia (EK) v najnovšej správe z konca roka 2012 nepotvrdila dostatočný pokrok Turecka smerom k EÚ a poukázala na viacero pretrvávajúcich deficitov v oblasti ľudských práv, potlačovania slobody prejavu, voľného zhromažďovania sa, možnosti spravodlivého súdneho procesu a v neposlednom rade nulového riešenia kurdskej otázky. Turecko navyše stále neuznalo platnosť rezolúcie 541 Bezpečnostnej rady OSN z roku 1983, podľa ktorej bolo odtrhnutie severnej časti Cypru od južnej protiprávne, a ako jediná krajina uznalo Severocyperskú republiku, ktorú cyperskí Turci v roku 1975 vyhlásili za samostatný štát.