Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

A. DANKO: Som predseda s kompetenciami, aké mal Ján Slota

Andrej Danko Foto: TASR/ Pavel Neubauer

SNS podľa neho patrí na slovenskú politickú mapu, aj keď "v období vlády jednej strany" nie je jednoduché znovu sa presadzovať.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Slovensko má potenciál stať sa regionálnym lídrom, silnou, modernou európskou krajinou a Slovenská národná strana má ambíciu "byť pri tom".



Podľa svojho nového predsedu Andreja Danka chce SNS znovu postúpiť do parlamentu, podporovať súkromný sektor, citlivo reštrukturalizovať školstvo a zdravotníctvo, rozvíjať sociálny dialóg a solidaritu. SNS podľa neho patrí na slovenskú politickú mapu, aj keď "v období vlády jednej strany" nie je jednoduché znovu sa presadzovať. Zároveň odmieta, že by ako predseda strany ostal v tieni svojho predchodcu. "Nedošlo k žiadnej podstatnej zmene stanov SNS, som predseda s kompetenciami, aké mal Ján Slota," tvrdí nový šéf národniarov Andrej Danko.


-Aké je sadnúť si do "tanku" po Jánovi Slotovi? Kauzy ako emisie či nástenka sú asi dosť veľkým balvanom na krku, či nie?-


Rád by som komunikoval konštruktívnym spôsobom. Z minulosti sa treba poučiť, vziať si z nej to dobré a pozerať sa do budúcnosti. Som presvedčený, že národné povedomie a hrdosť sú vryté do srdca každého nášho občana. Som právnik a ak prišlo k porušeniu zákona, tak príslušné kompetentné orgány musia konať. Dôveru delegátov snemu SNS beriem s plnou zodpovednosťou ako výzvu a záväzok, zároveň otváram a píšem novú etapu SNS. Dajte mi, prosím, šancu pracovať a potom ma posudzujte podľa toho, čo dokážem, ale nie, čo neviem ovplyvniť, a to sa týka i histórie.


-Niektorí politológovia dávajú SNS pod vaším vedením šancu na parlamentnú budúcnosť, iní vo vás vidia skôr bábku v rukách bývalého predsedu. Čo si o tom myslíte?-


V žiadnom prípade sa tak necítim a kto ma trochu pozná, vie, aká som ťažká povaha. Mám svoje jasné predstavy, ciele a vízie, ktoré chcem realizovať. SNS má jednoznačne svoje miesto na politickej mape Slovenska a musí si svoje pozície nielen vydobyť späť, ale programom zrozumiteľne osloviť občana. Už teraz chceme napríklad do detailov rozpracovať ekonomické tézy, chystáme viaceré stretnutia v zahraničí. Slovensko musí byť silnou, modernou európskou krajinou a SNS musí byť pri tom.


Andrej Danko
Foto: TASR/Pavel Neubauer
-Objavia sa v SNS nové tváre? Vybrali ste si už niekoho?--Nebude teda Ján Slota v pozadí ťahať v SNS pomyselné nitky?-


Ján Slota nemá právo veta a ani ho nikdy nechcel. Mrzí ma, že médiá sa sústreďujú iba na negatívny obraz bývalého predsedu SNS. Skutočnosť je taká, že môj predchodca je čestným predsedom a členom predsedníctva s poradným hlasom. Nedošlo k žiadnej podstatnej zmene stanov SNS, som predseda s kompetenciami, aké mal Ján Slota.


-S čím novým vlastne prichádzate do kresla šéfa SNS?-


V súčasnosti prebiehajú kľúčové procesy v Európskej únii a eurozóne. Slovensko sa nesmie stať pozorovateľom, musí sa na nich aktívne zúčastňovať a vydobyť pre svojich občanov najlepšiu pozíciu. Spúšťa sa euroval, formuje sa nová európska agrárna politika, diskutuje sa o kohéznej politike a miere solidarity. Musíme podporiť podnikateľský sektor a dať prácu ľuďom, zamedziť daňovým podvodom a naplniť štátnu pokladňu. Zvyšovanie daní je cesta do pekla. Zmeny čaká školstvo a zdravotníctvo. To sú zodpovednosti, pred ktorými si rád vysúkam rukávy.



Samozrejme, že nové trendy musia stelesňovať aj nové tváre. Šancu majú mladí ľudia. Invencie však musí dopĺňať skúsenosť. Pozorne si vypočujem názory všetkých kolegov. Chcem, aby sa v SNS vyprofilovali erudovaní odborníci v danej oblasti. Pôjde o súhru právomocí a zodpovednosti. Nerád by som v tejto chvíli uvádzal vopred mená, ale cítim sympatie k novej SNS. V období vlády jednej strany je však ľudí ochotných bojovať a riskovať veľmi málo. Sám riskujem viac, ako si niekto bežne uvedomuje.


-SNS tradične riešila najmä slovensko-maďarské vzťahy. Nie je to pre súčasného voliča príliš ošúchaná téma? Ľudí určite viac trápi nezamestnanosť, zdravotníctvo, demonštrujú učitelia...-


Hrdosť k svojej krajine nikdy nie je ošúchanou záležitosťou. Ako som spomínal, Slovenská republika by mala byť moderná, proeurópska, stabilná a silná krajina. Mojou predstavou je urobiť zo Slovenska regionálneho lídra. Potenciál na to máme. Firmám by sa malo u nás podnikať najlepšie. Chceme nízke dane, avšak od čo najväčšieho počtu firiem. Súkromný sektor musí byť hnacím motorom ekonomiky vhodne doplnený rozumnými verejnými investíciami. Zdravotníctvo a školstvo čaká nevyhnutná, ale citlivá reštrukturalizácia. Všetky procesy však musia mať spoločného menovateľa - čestnosť, právo, etiku.


Andrej Danko
Foto: TASR/Pavel Neubauer
-Trúfa si SNS parlamentný "comeback"? Ako ho chcete dosiahnuť?--Európa stále žije krízou, hlavnou témou týchto dní je trvalý euroval. Slovenská národná strana sa v ostatnom čase prezentovala ako výrazný kritik pomoci zadlženým štátom, aj Európskeho mechanizmu pre stabilitu. Ostane jej tento kurz aj pod vaším vedením?-


Kríza sa neskončila. Vyhráva ten, kto je najlepšie na ňu pripravený. Diskutujme so silnými, ako ju spoločne zvládnuť. Avšak s vlastnou tvárou, spoločnou stratégiou a víziou úspechu pre občanov. Euroval má význam, ak potrestáme krajiny, ktoré nedodržali pravidlá, a hlavne určime nové pravidlá a sankcie pre solidaritu a fungovanie krajín EÚ. Inak je to pyramídová hra, aká bola v minulosti na Slovensku v BMG Invest.


SNS patrí na slovenskú politickú scénu. Nie som sociológ, ani sa nezaoberám prieskumami. Takže, nebudem uvádzať žiadne percentá. Ideme sa uchádzať o dôveru občanov. Ideme bojovať o peniaze, slobodu a budúcnosť Slovákov.


-Vo funkcii prvého podpredsedu SNS ste boli necelé dva roky, aktuálne ste prebrali zodpovednosť za vedenie celej strany. Prečo si myslíte, že máte dosť skúseností na tvrdý politický boj, komunikáciu s médiami a politickými oponentmi?-


Ak sa o vás hovorí a ľudia sa zaujímajú, tak ide o znak istého rešpektu. Už som zaznamenal zvýšený záujem o môj osobný, profesionálny a rodinný život. Som pripravený aj na podpásové hry, odpovedať však chcem svojou čestnou prácou na prospech krajiny a jej občanov. Vedel som, čo ma čaká a aj ako riskujem.


-Ste vzdelaním právnik. Kto je pre vás osobne aj profesionálne vzorom?-


Profesionálnym vzorom je rímsky právnik Cicero a osobným náš veľký generál Štefánik.