Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

A. Danko: SR sa na východe vytvára priestor na rozvíjanie investícií

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko počas spoločného rokovania s predsedníčkou hornej komory parlamentu (Senátu) Darigou Nazarbajevovou 23. septembra 2019 v kazašskom Nur-Sultane. Foto: TASR - Jakub Kotian

Danko pripomenul, že sa mu podarilo iniciovať príchod ďalších európskych lídrov na samit.

Nur-Sultan 23. septembra (TASR) – Slovensko je na eurázijských trhoch veľmi dobre vnímané, čo vytvára veľký priestor na rozvíjanie spolupráce a investícií. Počas návštevy Kazachstanu to vyhlásil predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko. Pripomenul, že oblasťou na spoluprácu s Kazachstanom je napríklad zalesňovanie. Šéf parlamentu doplnil, že v utorok má vystúpiť v hlavnom bloku na 4. samite predsedov parlamentov euro-ázijských krajín v Kazachstane.

„Vystúpiť v hlavnom bloku, štvrtý alebo piaty po prezidentovi a hlavných gestoroch tohto podujatia, je česť pre Národnú radu SR. Nie je to o osobe, ale o tom, že nás Slovákov v týchto trhoch veľmi dobre vnímajú a máme veľký priestor na rozvíjanie spolupráce,“ povedal Danko novinárom. „Ak niekto hovorí, že naši podnikatelia sa uplatnia na Západe, hovorím, že asi sme už dosť dlho v EÚ, aby sme si uvedomili, že musíme hľadať svoje trhy, svoje odbytiská. Potenciál v Kazachstane je obrovský,“ doplnil.





Danko pripomenul, že sa mu podarilo iniciovať príchod ďalších európskych lídrov na samit. To mu podľa neho dodáva pozíciu, z ktorej sa dá ťažiť v oblasti rozvíjania investícií, napríklad v zalesňovaní. „Slovensko je historicky štátom, kde boli prvé školy lesníctva. Je tu veľký záujem na systéme zalesňovania, sú tu intenzívne kontakty so štátnymi lesmi. Budem sa snažiť, aby aj s takýmto niečím Slováci prerazili,“ skonštatoval.

„Čo ma naozaj veľmi mrzí, je, že sa niekedy nechápu tie veci, keď hovorím, že poďme, nebojme sa ísť na východ,“ pripomenul šéf slovenského parlamentu s tým, že na samite zisťuje, že problémy, ktoré trápia napríklad Čínu, Indonéziu, Ruskú Federáciu či Kazachstan, sú rovnaké ako naše. „Je to otázka bezpečnosti v digitálnom priestore, zachovanie mieru a spolupráce, vybudovanie Hodvábnej cesty, čo znamená rýchlejší tovar do Európy,“ doplnil.

Danko tiež v pondelok absolvoval oficiálny obed s predsedom dolnej komory kazašského parlamentu (Mažilisu) Nurlanom Nigmatulinom, na ktorom sa predstavili miestni umelci so slovenskými piesňami. „Pripravili nám niekoľko podporných sprievodných podujatí, všade máme dvere otvorené. Potom sa to v týchto zemepisných šírkach oveľa lepšie prenesie do podnikateľských sfér alebo možno do vzdelávania, máme veľké možnosti,“ povedal Danko. Verí, že raz lídri týchto krajín prídu aj do Bratislavy.

Okrem Nigmatulina sa Danko v pondelok stretol aj s predsedníčkou hornej komory kazašského parlamentu (Senátu) Darigou Nazarbajevovou a predsedom vlády Kazachstanu Askarom Maminom.

Heslom utorkového stretnutia predsedov parlamentov euroázijských krajín je "Väčšia Eurázia: Dialóg. Dôvera. Partnerstvo". Účastníci na rokovaniach predstavia svoju víziu a tiež spôsoby, ako trvalo zabezpečiť udržateľný rozvoj euroázijského priestoru. Okrem NR SR bude mať na samite zastúpenie aj ďalších vyše 60 parlamentov, napríklad z Rakúska, Maďarska, Francúzska, Nemecka, Talianska, Kórejskej republiky, Japonska či Ruska.

(osobitná spravodajkyňa TASR Mária Šumichrastová)

Prehľad slovensko-kazašských vzťahov na bilaterálnej a multilaterálnej úrovni



2. - 5. február 2003: Pracovnú návštevu Kazašskej republiky (KR) uskutočnil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí (MZV) SR József Berényi. Počas návštevy rokoval s námestníkom ministra zahraničných vecí KR Vadimom Zverkovom o vzájomnej spolupráci.

20. - 21. marca 2007: Oficiálnu návštevu v Kazachstane uskutočnil minister zahraničných vecí SR Ján Kubiš. V Astane rokoval s predsedom kazašskej vlády Karimom Masimovom, predsedom Senátu Kasym-Žomartom Tokajevom, ministrom zahraničných vecí Maratom Tažinom a ministerkou financií Natáliou Koržovou. Počas návštevy ministra Kubiša bola podpísaná medzištátna zmluva o zamedzení dvojitého zdanenia a zabránení daňovému úniku v odbore dane z príjmov a majetku.

Minister Kubiš odovzdal Národnej knižnici Kazachstanu knižný dar z fondov MZV SR, Slovenskej akadémie vied (SAV) a vydavateľstva Dajama.

8. - 9. marca 2010: Politický riaditeľ MZV SR Igor Slobodník uskutočnil konzultácie v KR. Rokoval s predstaviteľmi kazašského rezortu diplomacie, Ministerstva dopravy a komunikácie KR a Senátu KR. Konzultácie predstavovali pokračovanie štandardného politického dialógu medzi SR a KR. Hlavnými témami rokovaní boli otázky bilaterálnej spolupráce, otázky spojené s predsedníctvom v OBSE a regionálnej bezpečnosti.

8. júna 2012: Tajomník MZV KR Rapiľ Žošibajev navštívil Slovensko ako emisár pre získanie podpory Slovenska pre kandidatúru Astany na uskutočnenie Svetovej výstavy EXPO ASTANA 2017. Žošibajev informoval slovenskú stranu o zavedení dočasného bezvízového režimu pre občanov členských štátov OBSE na turistickú sezónu a rokoval aj o ekonomickej spolupráci.

10. - 13. júna 2013: Štátny tajomník MZVaEZ SR Peter Burian sprevádzal predsedu NR SR Pavla Pašku na pracovnej návšteve KR. Jej prioritou bol ekonomický rozmer. Okrem toho kazašská a slovenská strana rokovali o možnostiach bilaterálnej spolupráce v rôznych oblastiach a posúdili aktuálne medzinárodno-politické otázky, a to aj z pohľadu SR ako členskej krajiny Európskej únie.

27. septembra 2013: Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák sa počas zasadnutia Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN) stretol na bilaterálnom rokovaní s ministrom zahraničných vecí KR Erlanom Idrisovom. Obaja ministri prerokovali možnosti ďalšieho rozvoja vzájomných vzťahov, popri ekonomickej oblasti sa venovali aj otázkam reformy bezpečnostného sektora.

25. apríla 2014: Na pozvanie štátneho tajomníka MZVaEZ Buriana sa uskutočnili konzultácie medzi MZVaEZ a MZV KR. Kazašskú stranu zastupoval námestník ministra A. Volkov. Obsahom pracovných konzultácií boli otázky bilaterálnej spolupráce, ako aj výmena názorov na aktuálne zahraničnopolitické udalosti. Partneri na rokovaniach potvrdili, že vzťahy medzi oboma krajinami sú dobré, nie sú zaťažené otázkami, ktoré by mohli negatívne ovplyvňovať ďalšiu spoluprácu medzi nimi. Slovensko podporilo Kazachstan v jeho negociačnom procese s EÚ o Dohode o partnerstve a spolupráci vrátane uľahčenia vízového režimu.

15. septembra 2015: Na okraj 70. zasadnutia VZ OSN v New Yorku sa uskutočnilo stretnutie ministrov Lajčáka a Idrisova. Minister Lajčák potvrdil, že prioritným záujmom SR v dialógu s Kazachstanom je najmä rozvoj ekonomickej spolupráce.

4. novembra 2016: V rámci pracovnej návštevy Kazachstanu rokoval minister Lajčák (nominant Smeru-SD) s rezortným náprotivkom Idrisovom a s predsedom Senátu, hornej komory kazašského parlamentu, Kasym-Žoratom Tokajevom. Prijal ho aj prezident Nursultan Nazarbajev. Lajčák otvoril v Astane slovensko-kazašské podnikateľské fórum. Partnerom prezentoval možnosť využitia skúseností Slovenska z reformného procesu, keďže KR realizovala a do budúcnosti plánuje reformy vo viacerých oblastiach.

- Lajčák sa v Astane z pozície predstaviteľa predsedníckej krajiny Rady Európskej únie venoval aj otázkam spolupráce KR s EÚ. Partnerom pripomenul aktívnu podporu Slovenska pre posilnenú Dohodu o partnerstve a spolupráci, ktorú SR ratifikovala ako druhá členská krajina EÚ. Zároveň Lajčák deklaroval podporu SR pre zjednodušenie vízového režimu medzi EÚ a KR.

27. februára 2018: Štátny tajomník MZVaEZ Lukáš Parízek sa zúčastnil na ministerskom stretnutí krajín V4 a Strednej Ázie v Budapešti. V rámci multilaterálneho fóra boli aj s kazašskou stranou prediskutované oblasti vzájomnej spolupráce. Popri obchodnej výmene a investíciách to bolo i odovzdávanie skúseností z transformačného procesu a regionálnej integrácie, ďalej z oblasti vzdelávania, kultúry, vodného manažmentu aj cestovného ruchu.

14. mája 2018: V rámci bilaterálnych politických konzultácii rokoval Parízek s námestníkom ministra zahraničných vecí KR Romanom Vasilenkom. Partneri pozitívne zhodnotili aktuálny stav bilaterálnych vzťahov a pozitívny trend ekonomického rozvoja. Partneri sa zhodli na rozvoji ďalších aspektov ekonomicko-hospodárskej spolupráce. Ako preferované oblasti boli identifikované energetika, vodný manažment a vytváranie vhodných investičných príležitostí.

15. novembra 2018: SR má s Kazachstanom dlhodobo aktívnu obchodnú bilanciu, v najbližších rokoch by však mohla vzrásť. Slovenským firmám sa v tejto krajine otvárajú investičné príležitosti vo viacerých odvetviach. O prehĺbení spolupráci oboch krajín rokoval v Kazachstane premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý oficiálnou návštevou KR zavŕšil svoju ázijskú pracovnú cestu. Premiéra počas nej prijal predseda kazašskej vlády Bakytžan Sagintajev aj kazašský prezident Nursultan Nazarbajev.

- Kazachstan chce so SR spolupracovať v oblasti energetiky, obnoviteľných zdrojov, budovania infraštruktúry, ako aj v oblasti automobilového priemyslu. V Astane to uviedol premiér Pellegrini po skončení rokovania s kazašským premiérom Bakytžanom Sagintajevom a prezidentom Nursultanom Nazarbajevom.

4. februára 2019: Štátny tajomník MZVaEZ SR Parízek prijal námestníka ministra zahraničných vecí KR Romana Vasilenka, ktorý sa zúčastnil na Konferencii OBSE o boji proti antisemitizmu v regiónoch OBSE. Konferencia predstavovala prvé z podujatí na vysokej úrovni organizovaných pod hlavičkou slovenského predsedníctva OBSE.

- Parízek aj Vasilenko potvrdili veľmi dobrú úroveň bilaterálnych vzťahov. Partneri zhodnotili, že pozitívnym impulzom ekonomickej a obchodnej spolupráce v roku 2018 sa stalo zasadnutie Medzivládnej komisie pre hospodársku spoluprácu, a prioritne podnikateľská misia SR, ktorá navštívila Astanu v novembri 2018. Vasilenko označil za pozitívny príklad slovensko-kazašskej obchodnej spolupráce spustenie projektu solárnej elektrárne za 130 miliónov EUR.

26. marca 2019: Štátny tajomník MZVaEZ a osobitný predstaviteľ pre predsedníctvo SR v OBSE Parízek prijal osobitného veľvyslanca MZV Kazachstanu pre Afganistan Vasilenka. Kazašský diplomat sa zúčastnil v Bratislave na Medzinárodnej konferencii Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) o boji proti terorizmu (25. - 26. marca 2019).

7. apríla 2019: Návštevou Kazachstanu a Kirgizska sa začala druhá séria zahraničných aktivít SR počas tohtoročného predsedníctva v OBSE. Minister Lajčák to povedal v počas letu do hlavného mesta Kazachstanu - Nursultan.

- Prvá časť zahraničných ciest ministra Lajčáka v pozícii úradujúceho predsedu OBSE sa zameriavala na krízové oblasti. Druhá séria zahraničných ciest sa podľa jeho slov zameriavala na oblasti a regióny, v ktorých už OBSE pôsobí. Cieľom Lajčákovej cesty bolo oboznámiť sa so situáciou v Kazachstane a s fungovaním tamojšieho úradu OBSE. Organizácia tam pôsobí prostredníctvom Programového úradu OBSE v Nursultane, ktorého úlohou je už viac než 20 rokov poskytovať Kazachstanu podporu v jeho transformácii a reformnej agende. Kazachstan má záujem o transformáciu tohto úradu na tzv. tematické centrum OBSE či o jeho úplné zrušenie. "Budeme zvažovať pre a proti. Budeme hovoriť o novej dynamike v regióne strednej Ázie," vysvetlil Lajčák.

8. - 9. júla 2019: Úradujúci predseda OBSE Lajčák otvoril neformálnou večerou na Štrbskom Plese stretnutie viac ako 20 ministrov zahraničných vecí a 11 štátnych tajomníkov účastníckych krajín OBSE. Ministerská schôdzka OBSE bude po večeri spojenej s neformálnou diskusiou pokračovala na ďalší deň plenárnymi zasadnutiami.

Neformálne ministerské stretnutie v polčase predsedníctva SR v OBSE bolo jedným z najdôležitejších podujatí predsedníckeho roka SR v tejto organizácii. Podujatie vo Vysokých Tatrách malo podtitul: "Od minulých aktivít k budúcej prevencii: miesto OBSE pri garantovaní stability v Európe a za jej hranicami." Lajčák rokoval aj s ministrom zahraničných vecí Kazachstanu Bejbutom Atamkulovom. Kazachstan podľa Lajčáka patrí medzi dôležitých slovenských partnerov v rámci obchodno-ekonomickej spolupráce.

22. septembra 2019: Predseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Andrej Danko odcestoval s delegáciou na návštevu Kazachstanu (22. 9. - 24. 9.). Počas nej sa zúčastní na 4. samite predsedov parlamentov euro-ázijských krajín v hlavnom meste Nur-Sultan.

23. septembra 2019: Je dôležité, aby sme do Európskej únie (EÚ) odkázali, že je potrebné viesť dialóg. V súvislosti s nadchádzajúcim 4. summitom predsedov parlamentov euro-ázijských krajín v Nur-Sultane to vyhlásil predseda NR SR Andrej Danko. Po stretnutí s predsedom dolnej komory kazašského parlamentu (Mažilisu) Nurlanom Nigmatulinom tiež uviedol, že by sa mali rozvinúť vzťahy SR s Kazachstanom. "Pre mňa je dôležité, aby sme symbolicky v Kazachstane odkázali do EÚ, že je treba oveľa viac viesť dialóg. Zajtra (utorok 24. septembra) tu bude 41 šéfov parlamentov vyspelých štátov a myslím si, že je si tu čo povedať, je sa čo naučiť," skonštatoval Danko. Na samite očakávajú príchod delegácií zo 65 krajín.