Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

A. Daško chce, aby OČTK prešetrili podozrenia s odmenou za voľby

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Občianske združenie Únia Rómov na Slovensku podalo trestné oznámenie na prešovskej krajskej prokuratúre v súvislosti s 500-eurovým príspevkom za účasť vo voľbách.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Alexander Daško je za to, aby orgány činné v trestnom konaní (OČTK) spravodlivo prešetrili podozrenia v súvislosti s 500-eurovým príspevkom za účasť vo voľbách. TASR o tom informovala Dominika Gažiová z úradu splnomocnenca. Uviedol to v reakcii na občianske združenie Únia Rómov na Slovensku, ktoré v tejto súvislosti vo štvrtok (14. 12.) podalo trestné oznámenie na prešovskej krajskej prokuratúre.

Daško vníma citlivo vyhlásenia únie, že politické hnutie Slovensko, najmä však jeho predstavitelia Igor Matovič, Peter Pollák a Peter Pollák mladší, hrubo a vedome oklamali a zneužili chudobných Rómov v parlamentných voľbách. Súhlasí s ňou, že je mimoriadne podozrivé, keď jedna politická strana - "Matovičovo OĽANO", získala vo voľbách v mnohých rómskych osadách vyše 80 až 90 percent hlasov.

"Mohlo ísť skutočne o zneužitie ťažkej životnej a sociálnej situácie rómskej komunity niektorými osobami. Som za to, aby orgány činné v trestnom konaní tieto podozrenia spravodlivo prešetrili, pretože inak nám vo verejnosti stále bude visieť možnosť manipulácie volebného procesu v roku 2023 v rómskych osadách," uviedol. Dodal, že ako splnomocnenec do procesov nebude nijako zasahovať, ale bude nápomocný kompetentným orgánom. Všetky informácie zároveň poskytne aj kompetentným orgánom Európskej komisie a Európskeho parlamentu.

Občianske združenie Únia Rómov na Slovensku podalo trestné oznámenie na prešovskej krajskej prokuratúre v súvislosti s 500-eurovým príspevkom za účasť vo voľbách. Zároveň vyzvalo Igora Matoviča (hnutie Slovensko), aby dodržal sľub voči Rómom, ktorí boli podľa predsedu únie Františka Tanka oklamaní.





rt man mac