Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Hlina vyzýva Rašiho, aby mesto neodstránilo smetisko na Luníku IX.

Na archívnej snímke je odpad na sídlisku Luník IX. Foto: TASR

Poslanec Alojz Hlina (OĽaNO) mieni zakladanie nebezpečných skládok odpadu pri obydliach riešiť zákonom.

Bratislava 25. júna (TASR) - Poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Hlina (OĽaNO) vyzýva košického primátora a parlamentného poslanca Richarda Rašiho (Smer-SD), aby mesto neodpratalo skládku odpadu na Luníku IX.

"Neurobte znova tú istú chybu, že smetisko odpracete na náklady mesta. Je to nesystémové riešenie a celú situáciu len zhoršuje," tvrdí Hlina.

Poukázal na to, že smetisko vytvorili obyvatelia Luníka IX. Hlina varuje, že ak mesto opätovne pristúpi k odprataniu skládky, okrem finančných nákladov prispeje obrovskou mierou k tomu, že vnímanie problému vzájomného spolunažívania s rómskou komunitou sa prudko zhorší.

"Zábery kamier ako nakladajú za mestské peniaze odpad obyvateľov Luníka IX, pomedzi ktoré bude vidno behať potkany, budú posilňovať u niektorých ľudí názor, že situácia je nezvládnuteľná a na úkor iných občanov," uviedol Hlina.

V marci 2012 sa Rómovia sa pustili do jarného upratovania na sídlisku Luník IX.
Foto: TASR/František Iván
Poslanec mieni zakladanie nebezpečných skládok odpadu pri obydliach riešiť zákonom. Na júlovú parlamentnú schôdzu je pripravený predložiť zákon o odpadoch, ako aj návrhy na iné zmeny v právnych normách. Chce nimi dosiahnuť, aby obyvatelia, ktorí vlastným zavinením založili pri obydliach nebezpečnú skládku odpadu či nekonali tak, aby odvrátili ohrozenie obyvateľstva, ktoré jej vznikom nastalo a pretrváva, niesli za to zodpovednosť.

"Cieľom bude to, aby obyvatelia Luníka IX, ale aj obyvatelia iných obcí a miest na Slovensku pochopili, že vytvorenie nebezpečnej skládky, resp. neodvrátenie ohrozenia občanov, ktoré jej vznikom nastalo, bude pre nich znamenať problém a výhodnejšie bude, ak si takúto skládku odpracú sami," vysvetlil Hlina, ktorý by rád s Rašim na túto tému debatoval. Nemá problém ani s tým, keby spomínané zmeny zákonov predložili spolu.