Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: A. Kalavská udelila Ceny ministerky zdravotníctva SR

Na snímke zľava ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) a ocenené Elena Janíčková, Dana Kuricová a Emma Janíčková, ktoré získali Cenu ministerky zdravotníctva SR v kategórii Zdravotnícki pracovníci, 8. apríla 2019 v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

Ministerka zdravotníctva uviedla, že udelenie tejto ceny bol jej spontánny nápad, pretože chcela vzdať úctu a aj sa poďakovať lekárom, zdravotným sestrám, ale aj iným zdravotníckym pracovníkom.

Bratislava 8. apríla (TASR) – Šéfka rezortu zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) udelila v pondelok v Bratislave Ceny ministerky zdravotníctva SR. Išlo o prvý ročník podujatia. Kalavská uviedla, že udelenie tejto ceny bol jej spontánny nápad, pretože chcela vzdať úctu a zároveň sa aj poďakovať lekárom, zdravotným sestrám, ale aj iným zdravotníckym pracovníkom.

"Ako obyčajný lekár som sa vo svojej práci stretávala s lekármi, sestrami a inými zdravotníckymi pracovníkmi, ktorí každý deň prichádzali do svojej práce. Nechávali tam dušu a telo a robili to len preto, aby sa starali o to najdôležitejšie, čo máme, a to je zdravie," povedala vo svojom príhovore Kalavská. Cenu je podľa jej slov potrebné brať ako vzdanie úcty a poďakovanie sa všetkým, ktorí sa starajú o zdravie slovenských občanov. "Viem, že podmienky nie sú ideálne, a aj napriek tomu zostávate na Slovensku a ostávate bojovať za lepšie slovenské zdravotníctvo," dodala šéfka rezortu zdravotníctva.


Víťazmi v kategórii lekár sa stali Andrej Klepanec z Fakultnej nemocnice v Trnave, kde je primárom rádiologickej kliniky, i prednosta kliniky chirurgickej onkológie v Národnom onkologickom ústave v Bratislave Daniel Pinďák. Tretím oceneným sa stal kožný lekár z trebišovskej nemocnice Ondrej Bobík.

Na snímke vľavo ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) a vpravo lekár Andrej Klepanec získal Cenu ministerky zdravotníctva SR v kategórii Lekár 8. apríla 2019 v Bratislave.
Foto: TASR/Jakub Kotian


V kategórii sestra ministerka ocenila Renátu Pavlíkovú z galantskej nemocnice, kde pracuje už viac ako tri desiatky rokov. Ako uviedla, ocenenie si váži, pretože práca zdravotných sestier je podľa nej v úzadí. Druhou ocenenou sa stala Helena Závodská z Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch, kde pracuje ako špecialistka v inštrumentovaní. Ocenenie získala aj Tereza Lengyelová, ktorá má za sebou viac ako 50-ročnú prax.

Na snímke zľava ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) a ocenené Elena Janíčková, Dana Kuricová a Emma Janíčková, ktoré získali Cenu ministerky zdravotníctva SR v kategórii Zdravotnícki pracovníci 8. apríla 2019 v Bratislave.
Foto: TASR/Jakub Kotian


Na pôde ministerstva zdravotníctva ocenili aj troch zástupcov kategórie iný zdravotnícky pracovník. Ocenenie získala Mária Knapková, ktorá pracuje na skríningovom centre novorodencov Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici. Kalavská udelila ocenenie aj Dane Kuricovej z Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline, kde pracuje ako sanitárka na urgentnom príjme. Treťou ocenenou sa stala fyzioterapeutka Emma Janíčková, ktorá pracuje viac ako 40 rokov v Dunajskej Lužnej.

Pozrite si galériu zo slávnostného udeľovania cien


Nominácie posielali nemocnice z celého Slovenska, oslovené boli viaceré odborné komory, ako aj zdravotné poisťovne. Odborná porota následne po svojom zasadnutí dala ministerke zdravotníctva SR odporučenie na víťazov v jednotlivých kategóriách.