Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Kiska oznámil založenie strany, bude sa volať Za ľudí

Na snímke v popredí exprezident Andrej Kiska oficiálne oznámil založenie novej politickej strany, ktorá sa bude volať Za ľudí. Urobil tak na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici v pondelok 17. júna 2019. Foto: TASR - Dušan Hein

Kiska predstavil aj základné priority vznikajúcej strany. Chce lepšie zdravotníctvo, školstvo, spravodlivosť pre všetkých a opatrenia v oblasti životného prostredia.

Banská Bystrica 17. júna (TASR) - Exprezident Andrej Kiska v pondelok oficiálne oznámil založenie novej politickej strany, ktorá sa bude volať Za ľudí. Urobil tak na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici.

V prípravnom výbore sú s ním bývalá europoslankyňa Jana Žitňanská, exhovorca iniciatívy Za slušné Slovensko Juraj Šeliga, bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Mária Kolíková a poradca exprezidenta pre vnútornú politiku Michal Luciak. Kiska predstavil aj ďalších spolupracovníkov z radov diplomacie či samosprávy. Sú medzi nimi napríklad primátori Nitry Marek Hattas, Hlohovca Miroslav Kollár, Zvolena Lenka Balkovičová či Lučenca Alexandra Pivková.

"Potrebujeme dostať do politiky schopných a čestných ľudí, to je základ. Oddnes neexistuje strana Andreja Kisku, ale vzniká strana Za ľudí. Bude to veľká, celoslovenská strana, ukotvená v regiónoch so všetkými štruktúrami. Prihlásilo sa nám doteraz 30.000 podporovateľov a v nasledujúcich dňoch dostanú všetci ponuku stať sa členmi našej strany," konštatoval Kiska.

Komplexný program predstavia v septembri na sneme. "Už dnes v našom tíme pracuje 72 špičkových odborníkov, ktorí chcú pomôcť pri tvorbe programu a aj pomôcť prebrať nám zodpovednosť a riadiť krajinu. Pripravili zatiaľ 125 programových téz, konkrétnych návrhov. Som rád, že nám pomáha aj bývalá premiérka Iveta Radičová, ktorej vláda bola bez najmenších pochybností najlepšia za posledných desať rokov," zdôraznil exprezident.

"Chceme osloviť ľudí, ktorí sú presvedčení o tom, že každý na Slovensku musí mať rovnakú šancu. Našou ambíciou je ponúknuť alternatívu aj tým, ktorí nevidia alternatívu v súčasnej opozícii," uviedol Kiska. Jeho strana chce vystriedať vládu Smeru-SD. "Chceme vrátiť Slovensko späť ľuďom," doplnil Kiska.

Podľa neho v parlamentných voľbách budú čeliť veľkej výzve. "Smer-SD je pripravený vládnuť s Kotlebom a bude pripravený vládnuť aj s Harabinom. Nezabudnime, že Fico už raz vládol aj s takými ľuďmi ako Mečiar a Slota. Chcú vládnuť a spravia pre to všetko. Hrozí nám, že budeme svedkami najdrahšej predvolebnej kampane, akú sme kedy videli, keď v rámci balíčkov a rôznych podpôr a pomoci vládne strany rozdelia stovky miliónov eur, ktoré vytvorili naši ľudia," povedal Kiska.

Medzi základné priority vznikajúcej strany patrí aj kvalitné a dostupné zdravotníctvo pre každého, v rámci neho aj zabezpečenie dostatku kvalifikovaných zdravotných sestier a ich motivácia. Rovnako spravodlivosť - pravidlá a zákony musia platiť pre každého rovnako.

"Nie je možné, aby sa nám gauneri roky vysmievali, nie je možné, aby o mafii na východnom Slovensku, o ktorej vláda vedela roky, sa začalo konať až vtedy, keď boli zabití dvaja mladí ľudia," dodal Kiska.

Podľa neho strana Za ľudí je pripravená hovoriť o spolupráci s KDH, SaS, OĽaNO, PS, Spolu. Chce byť aktívny pri vzájomných rozhovoroch, aby v prípade úspešného volebného výsledku mohli spoločne prevziať zodpovednosť, vládu a moc takmer po 12 rokoch vládnutia jednej strany.

K financovaniu strany exprezident uviedol, že doterajšie prípravy boli financované cez občianske združenie Je nás viac. Vložil do nich z vlastných prostriedkov 180.000 eur. Strana po vzniku bude disponovať transparentným účtom.