Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: A. Kiska: Sila kresťanstva sa ukazuje práve medzi mladými ľuďmi

Levočská púť 2. júla 2017 v Levoči so slávnostnou odpustovou svätou omšou, ktorú celebroval J. E. kardinál Mauro Piacenza, hlavný pápežský penitenciár a prezident pápežskej nadácie ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi. Na snímke vpravo prezident SR Andrej Kiska v stane mládeže. Foto: TASR – František Iván

Na Mariánsku púť do Levoče zavítal prezident SR prvýkrát.

Levoča 2. júla (TASR) - Mladí sú budúcnosťou našej krajiny. Akú máme mládež, tak bude vyzerať naša krajina za 20, 30 rokov. Tá energia, také to pozitívum, čo z nich sála, je úžasné. Povedal po príchode na Mariánsku svätú horu v Levoči prezident SR Andrej Kiska, ktorý sa na úvod stretol s mladými pútnikmi.

Tí podľa Kisku šíria dobro v krajine a ukazujú našu pozitívnu tvár. "Vyzval som ich, aby skutočne svojimi činmi a slovami ukazovali to dobro, čo je v nás, pretože práve ich, mladých, potrebujeme dnes veľmi počuť. Rastie nám extrémizmus, extrémisti často zneužívajú Boha na presadzovanie svojich myšlienok, ale tá sila kresťanstva sa ukazuje práve tu, medzi mladými, láskou, pochopením, odpúšťaním. Bol to pre mňa veľmi silný zážitok sa teraz s nimi stretnúť," povedal Kiska.



Na Mariánsku púť do Levoče zavítal prezident SR prvýkrát. "Som veľmi rád, že som tu takto mohol prísť, ako prezident povzbudiť všetkých, ktorí sú tu, a som veľmi rád, že státisíce ľudí tu vždy prídu a čerpajú svoju energiu," zdôraznil Kiska s tým, že v stretnutí a v rozhovoroch s Bohom človek nachádza svoj skutočný pokoj, povzbudenie a silu.

Prezident zároveň poukázal na to, že púť na Mariánsku horu sa koná už 770 rokov. "Ani počas komunizmu sa nezastavili státisíce pútnikov, ktorí tu chodili. Pokiaľ viem, jediný rok bol rok 1949, kedy sa púť nemohla uskutočniť, ale 770 rokov milióny ľudí tu prichádzajú načerpať silu a nádej Matky Božej," dodal Kiska.

Za účasti tisícov pútnikov zo Slovenska i zahraničia, cirkevných predstaviteľov, ako aj zástupcov štátnej správy a samosprávy dnešnú slávnostnú odpustovú svätú omšu celebruje hlavný pápežský penitenciár, kardinál Mauro Piacenza.

Veriaci si dnes pripomenuli viaceré výročia



Levočská púť 2. júla 2017 v Levoči so slávnostnou odpustovou svätou omšou, ktorú celebroval J. E. kardinál Mauro Piacenza, hlavný pápežský penitenciár a prezident pápežskej nadácie ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi.
Foto: TASR/František Iván
Na Mariánskej hore v Levoči sa zišli tisíce katolíckych veriacich z celého Slovenska i zo zahraničia. Slávnostnou svätou omšou tam dnes vyvrcholila najstaršia púť na východnom Slovensku. Celebroval ju hlavný pápežský penitenciár, kardinál Mauro Piacenza.

Veriaci si pripomenuli 770. výročie púti na levočskú Mariánsku horu, ako aj 70. výročie zasvätenia spišskej diecézy Nepoškvrnenému srdcu Panny Márie zo strany biskupa Jána Vojtaššáka. "Potom je to 100. výročie fatimských zjavení, takže aj z toho titulu je táto púť slávnostnejšia," povedal spišský biskup Štefan Sečka.

Putovanie na Mariánsku horu kardinál Piacenza prirovnal k návšteve Panny Márie u príbuznej Alžbety, ktorej priniesla, ako povedal, ten najväčší dar, samotného Krista.

"Tak aj my, keď sme vystúpili na túto horu, šli sme nielen v Máriiných šľapajach a nasledovali sme jej púť plnú viery a lásky, ale z moci nášho krstu sme boli a stále sme nositeľmi Krista, svedkovia viery a služobníci lásky. Táto pekná stáročná tradícia musí byť zachovaná a posilňovaná ako to najlepšie z tradícií vašej krajiny. Vydržala počas stáročí a odolala všetkým útokom, dokonca aj násilnému prenasledovaniu ateistického režimu minulého storočia," povedal v kázni Piacenza, ktorú v slovenčine predniesol biskup Sečka a vyzval ku šíreniu pokoja a odpustenia.

Levočská púť 2. júla 2017 v Levoči so slávnostnou odpustovou svätou omšou, ktorú celebroval J. E. kardinál Mauro Piacenza , hlavný pápežský penitenciár a prezident pápežskej nadácie ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi.
Foto: TASR/František Iván
V závere slávnostnej svätej omše dekan levočského dekanátu František Dlugoš predniesol posolstvo adresované pápežovi Františkovi do Ríma. "Slovenský národ sa duchovne utváral vďaka svojej nebeskej patrónke. Pod jej milostivou ochranou prežil ľud pod Tatrami a na Spiši časy náboženského útlaku. Mariánska tradícia nás posilňuje v odhodlaní nasledovať mučeníkov a svedkov viery," odznelo v posolstve.

"Videl som život a vieru. Videl som tu život cirkvi, takže až spontánne sa žiada spievať Velebí duša moja Pána, čo je chválospev Panny Márie," zhrnul svoje dojmy po svätej omši kardinál.

Piacenza je zároveň aj prezidentom pápežskej nadácie Pomoc trpiacej Cirkvi. Ako povedal, slovenská cirkev môže chudobným a biednym pomôcť v prvom rade modlitbou. "Na Blízkom východe, ako aj v iných častiach sveta nejde len o materiálnu pomoc, ale skôr o podporu a povzbudenie vo viere. Takže aj v súčasnosti úlohou pobočiek nadácie Kirche in Not je hlavne scitlivieť obyvateľstvo na to, aby mali zmysel pre pomoc tam, kde je potrebná," povedal kardinál.



Slovensko navštívil v minulosti už viackrát a ako povedal, vždy prechovával osobitú úctu ku krajinám a cirkvám vo východnom bloku.

Na otázku, či pápež František plánuje navštíviť Slovensko, odpovedal, že ak by mohol, rád by navštívil celý svet, vrátane Slovenska. "Neviem, či je to teraz v jeho najbližších plánoch. Myslím si, že veľmi rád by prišiel, a som presvedčený, že by sa tu veľmi dobre cítil," dodal Piacenza.