Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Mayer: Odchod lekárov môže ohroziť urgentnú starostlivosť v UNB

Na snímke zľava medicínsky námestník Univerzitnej nemocnice Bratislava Miroslav Tedla a riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Alexander Mayer počas tlačovej konferencie k aktuálnej situácii v Univerzitnej nemocnici Bratislava 24. novembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

UNB eviduje výpovede približne 470 lekárov, čo predstavuje takmer tretinu.

Bratislava 24. novembra (TASR) – Prípadný odchod lekárov môže ohroziť poskytovanie urgentnej starostlivosti v niektorých pracoviskách Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB). Vo štvrtok to vyhlásil jej riaditeľ Alexander Mayer. Verí, že napokon príde medzi vládou a Lekárskym odborovým združením (LOZ) k dohode a lekári výpovede stiahnu.

"Ak k tomu nepríde, budeme musieť prejsť do poskytovania starostlivosti len pre urgentných pacientov," vyhlásil riaditeľ. Priblížil, že UNB eviduje výpovede približne 470 lekárov, čo predstavuje takmer tretinu.

Primárnou úlohou je udržať v prevádzke urgentné pohotovosti. UNB požiadala o výpomoc všetky nemocnice v rámci Bratislavy, tiež nemocnicu v Malackách. "Situácia je veľmi vážna," zdôraznil Mayer.

V blízkej dobe očakáva doručenie inštrukcií z Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR o prípadnom rušení plánovaných operácií. "Znamená to, že prestaneme vykonávať plánované výkony v rámci nemocníc na území celej republiky," podotkol s tým, že by išlo o postupné vypínanie plánovaných úkonov.