Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

A. Šándor: Systémy Patriot a S-300 by mohli fungovať aj vedľa seba

Na archívnej snímke z 29. mája 2001 nabíjanie rakety kompletu S-300. Foto: Daniel Veselský/TASR

Darovanie systému S-300 by nemalo mať podľa Andora Šándora zásadný vplyv na schopnosť ochrániť ukrajinský vzdušný priestor.

Bratislava 8. apríla (TASR) – Systémy protivzdušnej obrany Patriot a S-300 by mohli fungovať aj vedľa seba. TASR to uviedol bezpečnostný poradca a generál v zálohe z Česka Andor Šándor. Tvrdí, že každý z nich má svoje silnejšie a slabšie stránky. Systém Patriot však podľa neho z pohľadu rakiet poskytuje Slovensku adekvátnu náhradu.

Zdôraznil, že protivzdušná obrana je tvorená nielen raketovými systémami, ale aj vojenským letectvom. "V prípade Slovenska a biednej prevádzkyschopnosti stíhačiek MiG-29 nemožno vôbec hovoriť o tom, že by bola slovenská protivzdušná obrana veľmi kvalitná," povedal. Jej jednotlivé celky nemožno podľa neho vytrhávať z celého systému. "Musí byť ucelený na to, aby splnil ochranu protivzdušnej obrany celého štátu," dodal.

Poukázal aj na politické hľadisko darovania systému S-300 Slovenskom Ukrajine. "Neviem, do akej miery sa tým snaží váš premiér vylepšiť obrázok z prvej odmietnutej cesty do Kyjeva. Evidentne tam teraz nechcel prísť s prázdnymi rukami," zdôraznil Šándor. Je zásadne proti tomu, aby sa takéto veci komunikovali verejne. "Vytvárame síce primerané odstrašenie pre Rusko, ale hovoríme im, čo všetko ukrajinská strana má. Potom môžu lepšie kalkulovať, s akým odporom môžu počítať," podotkol.

Darovanie systému S-300 by nemalo mať podľa neho zásadný vplyv na schopnosť ochrániť ukrajinský vzdušný priestor. "Ale nie je to zanedbateľná vec," tvrdí.

Slovensko darovalo Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300. Potvrdil to premiér Eduard Heger (OĽANO). Vyhlásil, že darovanie systému neznamená, že Slovenská republika sa stala súčasťou ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Ubezpečil tiež, že obranyschopnosť SR je naďalej zabezpečená a v najbližších dňoch bude posilnená dodatočným systémom protiraketovej obrany zo strany našich spojencov.