Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Absolútnym víťazom národnej súťaže CyberGame je 24-ročný študent

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Druhý ročník programátorskej súťaže, ktorej odborným garantom je Národný bezpečnostný úrad, mal 2334 registrovaných účastníkov zo slovenskej aj anglickej platformy.

Bratislava 9. júna (TASR) - Absolútnym víťazom národnej kyberbezpečnostnej súťaže CyberGame a tiež víťazom študentskej kategórie je 24-ročný Martin študujúci v Estónsku. Druhý ročník programátorskej súťaže, ktorej odborným garantom je Národný bezpečnostný úrad, mal 2334 registrovaných účastníkov zo slovenskej aj anglickej platformy.

"V druhom ročníku sme urobili šesť hráčskych vetiev, ťažšie úlohy, a napriek tomu sme videli skvelé hráčske výkony. Hráči museli viac študovať, zlepšovali sa takpovediac v priamom prenose a tam sme objavili aj nové talenty," zhodnotil riaditeľ Národného centra kybernetickej bezpečnosti SK-CERT Rastislav Janota. Súťažilo sa vo forenznej a malvérovej analýze, kryptografii, hardeningu, OSINT-e či procesoch a riadení bezpečnosti.

V slovenskej platforme bolo registrovaných 1788, z toho 832 aktívnych hráčov. Viacero z nich si prialo zostať v anonymite. Do súťaže sa zapojili nielen študenti, ale aj zamestnanci verejnej správy či súkromného sektora a niekoľko desiatok učiteľov. Najmladší hráč mal trinásť rokov. "Priemerný vek trojice víťazov CyberGame bol 25 rokov, pričom všetci traja dosiahli plný počet bodov," spresnila projektová manažérka Simona Kralovičová. Viac ako 700 registrovaných hráčov malo do 25 rokov.

Tohoročná CyberGame sa zaoberala aj aktuálnym fenoménom využívania generatívnych jazykových modelov na báze umelej inteligencie v kyberbezpečnosti. Tím SK-CERT pri tvorbe úloh a testoch pracoval s modelom ChatGPT tak, aby jeho používanie nedávalo výhodu hráčom počas súťaže.

Slovensko bude na jeseň v Nórsku reprezentovať v prestížnej súťaži European Cyber Security Challenge 2023 ako Team Slovakia desať hráčov CyberGame do 25 rokov. Na ich čele bude stáť absolútny víťaz druhého ročníka národnej kyberbezpečnostnej súťaže.