Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Absolventi VŠ sa môžu zamestnať v štátnej správe a nabrať skúsenosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

HVK podľa slov úradu pozostáva z dvoch samostatných častí a vyhlasuje sa na obsadenie štátnozamestnaneckých miest vhodných pre absolventov.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Absolventi vysokých škôl (VŠ) môžu získať zamestnanie v štátnej správe, Úrad vlády (ÚV) SR opäť vyhlásil prvú časť hromadného výberového konania (HVK). Absolventom chce ponúknuť príležitosť nájsť si zamestnanie a získať pracovné skúsenosti. Prihlásiť sa môžu do 31. januára 2020. Informoval o tom tlačový odbor ÚV SR.

HVK podľa slov úradu pozostáva z dvoch samostatných častí a vyhlasuje sa na obsadenie štátnozamestnaneckých miest vhodných pre absolventov. Do prvej časti výberového konania sa môžu prihlásiť len absolventi, ktorí majú ku dňu prihlásenia sa menej ako 30 rokov a ukončili vysokoškolské vzdelanie prvého alebo druhého stupňa najneskôr pred dvoma rokmi.

Prihlásiť sa môžu v listinnej podobe, napríklad podaním žiadosti o zaradenie do výberového konania s požadovanými dokumentmi na podateľňu ÚV. Rovnako sa môžu prihlásiť elektronicky na portáli open.slovensko.sk cez modul výberové konania. Úrad upozornil na výhody elektronického prihlásenia sa. Tí, ktorí ho využijú a zvolia si doručovanie písomností emailom, dostanú po zaradení do registra úspešných absolventov automaticky oznámenie o vyhlásení druhej časti HVK.

"Hromadné výberové konanie je v zákone o štátnej službe jedným z prostriedkov na podporu zamestnávania absolventov, ktorí si po ukončení štúdia hľadajú zamestnanie a často nemajú žiadne pracovné skúsenosti," vysvetlil úrad.

Priblížil, že v prvej časti HVK sa preverujú všeobecné vedomosti, napríklad o ústavnom zriadení SR, organizácii ústrednej štátnej správy, štátnej službe, ale aj znalosť štátneho jazyka písomným testom. "Úlohou prvej časti hromadného výberového konania je teda "predvýber" a evidencia úspešných absolventov v registri pre ich ďalšie možné uplatnenie v štátnej službe," vysvetlil úrad.

Úspešní uchádzači budú na dva roky zaradení do registra úspešných absolventov a môžu sa hlásiť na druhú časť, ktorú už vyhlasuje konkrétny služobný úrad, napríklad ministerstvo.