Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

A.Danko chce zverejniť kandidátov na sudcov ÚS, ktorých bude SNS voliť

Andrej Danko, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Počas leta je ÚS v podstate nefunkčný. Podľa Danka k tomuto prispel aj exprezident Andrej Kiska, aj nová prezidentka Zuzana Čaputová.

Bratislava 25. júla (TASR) - Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) navrhuje, aby klub SNS zverejnil mená kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorých bude voliť. Povedal to v rozhovore pre TASR s tým, že bude na septembrovej voľbe v Národnej rade (NR) SR presadzovať verejnú voľbu kandidátov.

"Po skúsenosti, ako prebiehali posledné voľby, budeme za verejnú voľbu. Či sa Fico a Bugár budú hnevať, alebo sa pridajú, nepridajú. Nech ľudia potom hodnotia, kto ako volil. Ja dokonca navrhujem, aby náš klub predtým zverejnil mená. Kto chce, nech sa pridá," povedal Danko pre TASR s tým, že koaliční partneri poznajú jeho názor na verejnú voľbu. Dodal, že vidí aj to, že sa ľudia na post ústavného sudcu už nechcú hlásiť.

Počas leta je ÚS v podstate nefunkčný. Podľa Danka k tomuto prispel aj exprezident Andrej Kiska, aj nová prezidentka Zuzana Čaputová. Vysvetlil, že kým Kiska menoval čiastočný počet kandidátov, Čaputová tvrdí, že to urobiť nemôže a potrebuje plný počet kandidátov.

"Tým, že Kiska vypustil paru a čiastkovo menoval sudcov, možno aj zjemnil tlak na parlament. Keby bol ten tlak taký, že navoľte 18 a len vtedy bude funkčný, tak sme to možno mohli mať za sebou. Samozrejme, aj tu sú poslanci, ktorí si povedia, že ÚS nejako funguje, má nového predsedu, tak ja nebudem voliť. To však nie je prípad poslancov za SNS. My sme v každom kole volili potrebný počet kandidátov," skonštatoval Danko.

Ďalšia voľba chýbajúcich kandidátov bude na septembrovej schôdzi parlamentu, ktorá sa má začať 10. septembra. Kandidátov možno navrhovať do 26. augusta do 12.00 h.

Zákonodarcom sa v doterajších voľbách nepodarilo zvoliť plný počet chýbajúcich kandidátov. V poslednom hlasovaní, ktoré bolo na aktuálnej schôdzi, vybrali iba dvoch. Spolu tak parlament doteraz zvolil 14 kandidátov. Do plného počtu 18 teda chýbajú ešte štyria.

Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov.

Ústavný súd má v súčasnosti sedem z 13 sudcov. Prezidentka SR Zuzana Čaputová povedala, že ústavných sudcov vymenuje, až keď dostane plný počet kandidátov.