Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Danko: Výzvou je dostať pod kontrolu priebeh volieb v online priestore

Na archívnej snímke Andrej Danko. Foto: TASR - Jakub Kotian

Danko však priznáva, že bez súčinnosti predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) a ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) sa legislatíva upraviť nedá.

Bratislava 1. apríla (TASR) – Veľkou spoločenskou výzvou do budúcna bude dostať pod kontrolu priebeh volieb a uchádzania sa o verejnú funkciu v online priestore. Na pondelkovej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) s tým, že iniciuje na túto tému okrúhly stôl všetkých relevantných politických strán.

Cieľom podľa jeho slov je "zodpovedne sa baviť o tomto novom fenoméne". Danko však priznáva, že bez súčinnosti predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) a ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) sa legislatíva upraviť nedá.

"Nie všetko vo voľbách je bezchybné. Toto však nie je problém SR, problémom mnohých štátov je, ako dostať pod kontrolu priebeh volieb z hľadiska digitálneho priestoru. Máme niektoré pojmy, ktoré už naše zákony poznajú, otázky kampane, antikampane, ale nemáme žiadne primerané tresty pri porušení týchto pravidiel," uviedol Danko.

Na problematiku priebehu volieb v digitálnom priestore upozornil aj predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. "Máme však aj druhý, virtuálny svet, kde musím povedať, zatiaľ, sme si nezvykli na podobné kultúrne, civilizované pravidlá, ktoré všeobecne dodržiavame v reálnom svete. Možno k tomu prispieva aj pocit anonymity, že vo virtuálnom svete, nech zverejním čokoľvek, v mnohých prípadoch nie je jasné, kto to povedal a spolieham sa na anonymitu, ktorá pri vystúpeniach adresovaných mnohým spoluobčanom nie je tým najepším. Verím a dúfam, že časom sa nám podarí aj do tohto nového sveta dostať kultúrnu, civilizačnú úroveň," uviedol Bárány, ktorý v pondelok Dankovi odovzdal zápisnice z prvého a druhého kola prezidentských volieb.

Oficiálnou víťazkou druhého kola prezidentských volieb je Zuzana Čaputová so ziskom 58,4 percenta hlasov. Maroš Šefčovič získal 41,59 percenta hlasov. Volebná účasť dosiahla 41,79 percenta, čo je 1.847.417 voličov. Čaputová sa ujme úradu prezidenta 15. júna.