Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

ADRA: Dobrovoľníci pomohli v nízkopríjmových krajinách vyše 3000 ľuďom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Projekt sa realizoval za účasti desiatich partnerov z rôznych krajín.

Bratislava 29. marca (TASR) - Z činnosti 18 expertných dobrovoľníkov z Európskej únie (EÚ), s podporou troch vysielajúcich organizácií zo Slovenska, Francúzka a Estónska, prosperovalo vyše 3000 jednotlivcov v nízkopríjmových krajinách. Ich aktivity sa týkali oblasti ľudských práv, psychosociálnej podpory utečencov, vzdelávania, zdravia a zdravej výživy. Tiež živobytia a rodovej rovnosti. TASR o tom informovala projektová manažérka z Adventistickej agentúry pre pomoc a rozvoj (ADRA) Slovensko Nikola Gurgoľová.

Dodala, že ADRA v rámci projektu Humanitárni dobrovoľníci v akcii, ktorý je súčasťou programu EU Aid Volunteers, vyslala na obdobie približne jedného roka päť dobrovoľníkov z EÚ. „Svoju expertízu zužitkovali pri posilňovaní odbornej kapacity svojich hostiteľských organizácií a miestnej komunity, pri tvorbe nových projektov, stratégií, marketingu, ale aj priamej pomoci miestnym, a to v Albánsku, Gruzínsku a Turecku,“ spresnila.

Projekt sa realizoval za účasti desiatich partnerov z rôznych krajín. „Oproti iným programom táto transkontinentálna spolupráca prináša veľkú pridanú hodnotu aj vo vzájomnom prehlbovaní poznania, skúsenosti a pochopenia lokálnych problémov v rôznych regiónoch sveta a ich presah na globálne výzvy, čo sa pretavuje do budovania európskej expertízy,“ uviedla Gurgoľová.

Organizácia dodala, že príležitosť pôsobiť ako expertný dobrovoľník je prístupná pre všetkých občanov EÚ. Tiež pre ľudí s dlhodobým pobytom na území EÚ. Program EU Aid Volunteers je financovaný zo zdrojov Európskej komisie.