Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Advokáti Haščáka: Analýza ÚŠP hraničí so zneužitím právomoci

Na snímke Daniel Lipšic, archívne foto. Foto: TASR Jaroslav Novák

Analýza podľa advokátov vyvoláva nielen absenciou autora, ale aj konkrétnym obsahom otázky, či naozaj vznikla na pôde ÚŠP.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Prezentácia analýzy Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) hraničí so zneužitím právomoci verejného činiteľa. Myslia si to právni zástupcovia Jaroslava Haščáka. Uviedli to v reakcii na materiál, ktorý špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v utorok (7.9.) sprostredkoval médiám. TASR o tom informoval advokát Martin Škubla.

Advokáti sú presvedčení, že by mal "prestať zverejňovať nikým nepodpísané analýzy". "Poslaním ÚŠP je dozorovať konkrétne veci a v nich usmerňovať postup vyšetrovateľov. Zo žiadnej právnej normy nevyplýva oprávnenie ÚŠP obracať sa v konkrétnej trestnej veci na verejnosť a takýmito analýzami usmerňovať verejnú mienku," doplnili. Analýza podľa ich vyjadrenia vyvoláva nielen absenciou autora, ale aj konkrétnym obsahom otázky, či naozaj vznikla na pôde ÚŠP.

Z analýzy vyplýva, že uznesenie generálneho prokurátora SR, ktorým Maroš Žilinka zrušil obvinenie voči finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi, bývalému riaditeľovi kontrarozviedky SIS Ľubomírovi Arpášovi a voči Arpášovej manželke v súvislosti s korupčnou kauzou Gorila, vyvoláva sporné otázky. Uznesenie sa podľa nej tiež odkláňa od doterajšej rozhodovacej praxe Generálnej prokuratúry (GP) SR, ale aj súdov.

Advokáti Haščáka zdôraznili, že nemajú principiálnu výhradu, aby ÚŠP analyzoval dosah rozhodnutí Generálnej prokuratúry SR či Európskeho súdu pre ľudské práva na jeho činnosť v konkrétnych veciach. Za absurdné však považujú, aby takéto analýzy verejne prezentoval práve Lipšic.

Hovoria tiež, že jeho súkromná analýza je v konflikte záujmov. "Ak sa totiž s takýmito konfliktmi Daniela Lipšica štát riadne nevysporiada, novou zásadou slovenského trestného procesu sa zrejme stane účel svätí prostriedky," dodali.

Žilinka zrušil obvinenie Haščákovi, Arpášovi a Arpášovej manželke na konci augusta. Haščák čelil obvineniu pre zločin podplácania a obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.