Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slovenská a Česká advokátska komora vyjadrili podporu advokátom

Ilustračné foto. Foto: TASR

Slovenská advokátska komora (SAK) a Česká advokátska komora (ČAK) hovorili o množiacich sa prípadoch kriminalizácie výkonu poskytovania právnych služieb.



Bratislava 21. júna (TASR) - Predsedníctva Slovenskej advokátskej komory (SAK) a Českej advokátskej komory (ČAK) vyjadrili vzájomnú solidaritu a plnú podporu advokátom, ktorí sa poctivým výkonom povolania usilujú o dôslednú ochranu princípov právneho štátu. TASR o tom informoval mediálny odbor SAK.

Na pondelkovom (20. 6.) spoločnom zasadnutí zástupcov slovenských a českých advokátov hovorili o množiacich sa prípadoch kriminalizácie výkonu poskytovania právnych služieb vrátane zneužívania operatívnej techniky na zisťovanie informácií, ktoré sú predmetom zákonnej mlčanlivosti advokáta.

"Zástupcovia českej a slovenskej advokácie sa zhodujú v tom, že nie je možné podceňovať žiadne signály vedúce vo svojich dôsledkoch až k nabúravaniu princípov právneho štátu," uviedol mediálny odbor SAK. Dodal, že ochrana nezávislého výkonu advokácie a ochrana mlčanlivosti advokáta tvoria neoddeliteľnú súčasť práva na spravodlivý proces, ktoré sú pilierom existencie každého právneho štátu.