Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Útok v Afganistane nezmení nič na prístupe vlády proti terorizmu

Ilustračné foto Foto: TASR/hen

Počas dnešnej návštevy na vojenskej základni v afganskom Kandahári to vyhlásil premiér Robert Fico.

Bratislava/Kandahár 10. júla (TASR) - Ani útok na slovenský kontingent v Afganistane, pri ktorom v utorok (9.7.) prišiel o život jeden vojak a ďalší šiesti boli zranení, nezmení nič na postoji vlády v boji proti terorizmu a účasti našich vojakov na medzinárodnej misii ISAF. Počas dnešnej návštevy na vojenskej základni v afganskom Kandahári to vyhlásil premiér Robert Fico.

"Naši vojaci tu robia veľmi dobrú robotu. Nič nezmeníme na našom prístupe v boji proti terorizmu. Vláda SR v spolupráci s inými krajinami bude ďalej pokračovať v odstraňovaní terorizmu, pretože to nie je cesta, ako riešiť politické otázky," podčiarkol predseda vlády.

Jeden z dvoch ťažko zranených, ktorý je s priestrelom hlavy v horšom stave a momentálne sa nachádza v umelom spánku, potrebuje prevoz na Slovensko. Po dohode s Českou republikou by ho malo podľa ministra obrany Martina Glváča na Slovensko odviesť české vojenské lietadlo so zdravotníckym zariadením na palube pravdepodobne ešte dnes v noci.

Na vojenskej základni v Kandahári navštívil Fico v miestnej nemocnici dvoch ťažko zranených aj tábor slovenského kontingentu, kde sa podpísal do kondolenčnej knihy venovanej zabitému čatárovi Danielovi Kavuliakovi. Následne sa zúčastnil na slávnostnej ceremónii, pri ktorej s vojenskými poctami naložili rakvu so zosnulým do vládneho špeciálu, s ktorým sa následne celá delegácia vracia na Slovensko. Štyria ľahko zranení vojaci zostávajú naďalej v Afganistane.

Príslušník afganskej armády spustil v utorok (9.7.) streľbu na skupinu slovenských vojakov zo strážnej veže. Jeden z nich zomrel, dvaja utrpeli ťažké a štyria ľahké zranenia. K incidentu došlo o 9.45 h nášho času pri cvičení. "Tento terorista bol na strážnej veži, ktorá chránila civilné letisko a bola v perimetri našej jednotky, ktorá cvičila," povedal v utorok minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). Podľa informácií TASR išlo o skupinu asi 12 slovenských vojakov. Terorista sa mal infiltrovať do afganskej armády.