Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Rusko podľa Hegera môže byť partner, ak bude rešpektovať pravidlá

Na archívnej snímke premiér SR Eduard Heger (OĽaNO). Foto: TASR Martin Baumann

V stredu sa v Ženeve koná summit medzi americkým prezidentom Joeom Bidenom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Bratislava 16. júna (TASR) - Rusko môže byť partnerom, ale len ak bude rešpektovať pravidlá medzinárodného systému. Povedal to pre agentúru AFP premiér SR Eduard Heger.

V stredu sa v Ženeve koná summit medzi americkým prezidentom Joeom Bidenom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Slovensko, krajina s približne 5,4 milióna obyvateľov, je podľa AFP jednou z najviac proruských spomedzi postkomunistických krajín a často sa stavia do pozície mosta medzi Ruskom a Západom.

"Chceme budovať dobré vzťahy aj s Ruskom, musí to však byť v súlade s pravidlami, v súlade s medzinárodnými zmluvami, v súlade s našimi zákonmi," povedal Heger popri bezpečnostnej konferencii GLOBSEC 2021 Bratislava Forum, ktorá sa v týchto dňoch koná v Bratislave.

Napätie medzi Západom a Ruskom sa vystupňovalo v súvislosti s viacerými udalosťami vrátane anexie Krymu Ruskom v roku 2014, podpory dlhoročného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a otrávenia ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, píše AFP.

Agentúra dodáva, že Heger sa k moci dostal v apríli po rezignácii svojho predchodcu v súvislosti s nákupom ruskej vakcíny Sputnik V.