Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Agenda dotácií pre rómske komunity sa presunie na Úrad vlády

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zákon má platiť od mája 2022. Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity plánuje v tomto roku vyhlásiť aj novú výzvu na poskytovanie dotácií.

Bratislava 12. januára (TASR) – Podmienky poskytovania dotácií na účel sociálnych a kultúrnych potrieb a riešenia mimoriadne nepriaznivých situácií rómskej komunity sa má riadiť zákonom upravujúcim dotačnú činnosť Úradu vlády (ÚV) Slovenskej republiky. Návrh legislatívnych zmien v stredu schválila vláda.

ÚV v odôvodnení pripomína, že zmena nadväzuje na delimitáciu Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity z Ministerstva vnútra (MV) SR na úrad vlády. Do zákona sa premietajú ustanovenia, ktoré boli v zákone o poskytovaní dotácií v pôsobnosti MV. "Zároveň sa v predmetných ustanoveniach robí niekoľko zmien na základe aplikačnej praxe a integračných potrieb marginalizovaných rómskych komunít, najmä doplnenie nových dotačných titulov," upozornili predkladatelia.

Novinkou je možnosť použiť dotáciu na obstaranie bytov na komunitnom participatívnom systéme, podpora podohospodarskej vyroby, vyrobnych cinnosti a sluzieb, s cielom zlepsenia zakladnych funkcii, zivotnych podmienok a sebestacnosti urbanistickych sidiel marginalizovanych romskych komunit. Rozširuje sa i okruh oprávnených žiadateľov, po novom môže získať dotáciu aj registrovaný sociálny podnik.

Zákon má platiť od mája 2022. Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity plánuje v tomto roku vyhlásiť aj novú výzvu na poskytovanie dotácií.