Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Prvý krokom ako sa nestať obeťou obchodovania, je preveriť si agentúru

Ministerstvo vnútra SR informovalo, že Slovenská republika je od roku 2011 zaradená medzi najlepšie štáty sveta v boji s obchodovaním s ľuďmi.

Bratislava 18. júla (TASR) - Prvým krokom ako predísť tomu, že sa niekto po vycestovaní za prácou do zahraničia stane obeťou obchodovania s ľuďmi, je preverenie si osoby alebo agentúry, ktorá prácu ponúka. Základné informácie o agentúre je možné overiť si aj na bezplatnej Národnej linke pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi 0800 800 818. Informovala o tom Michaela Paulenová z Komunikačného odboru ministerstva vnútra s poznámkou, že každá pracovná agentúra musí byť uvedená v zozname sprostredkovateľov zamestnania, ktorý je dostupný na stránkach úradov práce.

"Podpisujte len pracovnú zmluvu v jazyku, ktorému rozumiete a v ktorej je uvedené meno a adresa zamestnávateľa, adresa budúceho pracoviska, náplň práce, výška odmeny, ubytovacie podmienky a trvanie pracovného pomeru. Neprijímajte nelegálnu prácu. Vycestujte, až keď podpíšte pracovnú zmluvu, získate pracovné povolenia alebo víza," uviedla ďalej Paulenová. O svojom odchode podľa nej treba informovať svojich blízkych alebo známych, informovať ich o svojej presnej adrese, telefónnom čísle. Doma tiež treba nechať čo najviac informácií o budúcom zamestnávateľovi, fotokópiu pasu a najnovšiu fotografiu. "Dohodnite sa, ako často sa budete ozývať rodine alebo známym zo zahraničia. Na cestu si vezmite nevyhnutnú finančnú rezervu a zoberte si so sebou kontakty na pomáhajúce organizácie, kontakt na ambasádu a linky pomoci, ktoré sú v krajine, kam cestujete," pokračovala Paulenová. Na záver radí tým, ktorí sa v zahraničí dostali do problémov, prišli o doklady alebo ich pracovné podmienky sú iné ako odporúča ministerstvo, že treba okamžite kontaktovať políciu. Ďalšie informácie sú na webe ministerstva vnútra.

Podľa Paulenovej je obchodovanie s ľuďmi po obchode s drogami a so zbraňami celosvetovo najvýnosnejší nelegálny obchod. Podľa odhadov sa na ňom každoročne medzinárodne organizované skupiny obohatia o 110 miliárd eur. Napriek tomu zostáva veľa obetí neodhalených a mnoho páchateľov nepotrestaných. Obete obchodovania s ľuďmi sú totiž ustráchané, majú traumu a nechcú o svoje skúsenosti hovoriť, pokračovala Paulenová.

Ministerstvo vnútra SR informovalo, že Slovenská republika je od roku 2011 zaradená medzi najlepšie štáty sveta v boji s obchodovaním s ľuďmi. Do programu Podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi prostredníctvom ktorého rezort pomáha obetiam obchodovania s ľuďmi, bolo k polovici tohto roka 2014 zaradených celkom 19 ľudí. "Ide o občanov Slovenskej republiky a vykorisťovaní boli prevažne v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska, Holandsku, Nemecku, Slovinsku a v Českej republike. Zaradené osoby pochádzajú prevažne z Košického, Prešovského a Nitrianskeho kraja, nasleduje Banskobystrický kraj a Žilinský kraj," informovala Paulenová. Približne 40 percent obetí zo Slovenska bolo podľa nej vykorisťovaných nútenou prácou, 30 percent nútenou prostitúciou, 20 percent bolo nútených k uzatvoreniu sobáša a asi desať percent obetí bolo vykorisťovaných núteným žobraním alebo nútenou kriminalitou.