Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Agrorezort zvažuje stanovenie nulovej kvóty lovu vlka

Na archívnej snímke z 3. februára 2019 vlk dravý (Canis lupus). Foto: TASR/DPA

Agrorezort určuje kvótu lovu vlka dravého každý rok v súlade so zákonom koncom mesiaca október.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Ministerstvo pôdohospodárstva zvažuje stanovanie nulovej kvóty lovu vlka dravého pre poľovnú sezónu 2020/21. O finálnom rozhodnutí bude diskutovať medzirezortná pracovná skupina, ktorá zasadne 15. októbra. Pre TASR to povedal hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Daniel Hrežík.

"Agrorezort určuje kvótu lovu vlka dravého každý rok v súlade so zákonom koncom mesiaca október. Ročnú kvótu lovu určuje na základe výsledkov realizovaného monitoringu vlka dravého a po odbornom prerokovaní v medzirezortnej skupine, ktorej členmi sú aj zástupcovia rezortu životného prostredia a mimovládnych organizácii," povedal Hrežík.

Kvótu ustanoví aj na základe Programu starostlivosti o vlka. Postupuje tak podľa pravidiel envirorezortu, podotkol Hrežík. Ministerstvo aktuálne eviduje požiadavky na pozastavenie lovu vlka na Slovensku a tiež požiadavky poľnohospodárov, ktorým vlk spôsobuje škody.

"Je podstatné poznamenať, že lov vlka dravého na Slovensku umožňuje ako slovenská, tak i európska legislatíva, a to preto, že populácia vlka na Slovensku je v priaznivom stave a areál jeho rozšírenia sa naďalej zväčšuje," poznamenal Hrežík.

Organizácie žiadajú celoročnú ochranu vlka dravého na Slovensku a prepracovanie programu starostlivosti o vlka. Výzvu adresovali ministrovi pôdohospodárstva Jánovi Mičovskému (OĽANO) a ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi (OĽANO). Oboch ministrov požiadali aj o zastavenie lovu vlka a určenie nulovej kvóty v poľovnej sezóne 2020/2021.