Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

AIFP: Je dôležité, aby pacienti mali nové terapie a modernú liečbu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zmeny v zákone by mali byť podľa AIFP zároveň finančne kryté.

Bratislava 23. júla (TASR) - Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP) považuje za dôležité, aby sa k slovenským pacientom dostali nové terapie a moderná liečba, ktoré sú bežne dostupné v iných európskych krajinách. Pre TASR to uviedla v reakcii na legislatívny zámer novelizovať zákon o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia projektová manažérka asociácie Martina Medová.

Podľa AIFP je v súčasnosti z celkovo 95 moderných liekov na onkologické ochorenia registrovaných Európskou liekovou agentúrou (EMA) v rokoch 2011 až 2020 na Slovensku dostupná len tretina z nich, teda 31 liekov. Proces od registrácie zo strany EMA, až kým sa dostane na slovenský trh, trvá takmer dva roky. Tvrdí, že na to, aby sa zmeny podarilo dosiahnuť, bude nevyhnutná zmena pravidiel vstupu liekov na Slovensko, najmä úprava výšky prahovej hodnoty, ktorú musia lieky splniť, aby boli uhrádzané.

"V súčasnosti je prahová hodnota jediné kritérium, na základe ktorého lieky bývajú vylučované z možnosti úhrad a neprihliada sa tak na medicínsku potrebu na trhu. Aby výrobcovia mohli dohodnúť zľavy z ceny terapie, podobne ako poskytujú aj v iných európskych krajinách, je tiež potrebné zmeniť podmienky uzatvárania dohôd o vstupe nových liekov, za ktoré má byť zodpovedný štát, čo umožní efektívne a účelné využívanie verejných zdrojov. V neposlednom rade bude potrebné zmeniť aj rozhodovacie procesy o vstupe liekov na slovenský trh, ktoré sú dnes extrémne dlhé," uviedla Medová za AIFP.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Zmeny v zákone by mali byť podľa AIFP zároveň finančne kryté. "Keďže sa do oblasti onkologickej liečby dlhodobo neinvestovali prostriedky, vznikol významný rozdiel medzi Slovenskom a zvyškom Európy. Je preto nevyhnutné, aby sa našli prostriedky na dofinancovanie tejto inovačnej medzery v hodnote približne 200 miliónov eur," doplnila, pričom verí, že Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR bude naďalej pokračovať v spoločnom dialógu s kľúčovými partnermi.

MZ SR chce podporiť vstup nových inovatívnych liekov, ako aj generických a biologicky podobných liekov, ktoré pomáhajú znižovať finančné náklady z prostriedkov verejného zdravotného poistenia. Vyplýva to z legislatívneho zámeru novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia. "Prioritnou motiváciou novelizácie zákona je zabezpečiť pre pacientov nové terapie, ktoré sú bežne dostupné v iných európskych krajinách," uviedlo MZ SR v predbežnom materiáli.

Návrh by mal ísť do pripomienkového konania v auguste.