Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Amnesty International:Navrhovaná definícia znásilnenia je nedostatočná

Ilustračná foto Foto: TASR/DPA

Rozhodnutie dočasne povereného ministra spravodlivosti Viliama Karasa nezmeniť definíciu znásilnenia považuje AIS za neprijateľné.

Bratislava 8. februára (TASR) - Navrhovaná definícia znásilnenia je nedostatočná. Tvrdí to ľudskoprávna organizácia Amnesty International Slovensko (AIS).

"Predkladaný návrh ignoruje názor odbornej a širšej verejnosti a pôvodne predkladanú definíciu znásilnenia založenú na absencii súhlasu nahrádza takou, ktorá je (podobne ako aktuálne platná definícia) založená na dôraze na prítomnosť fyzického násilia alebo jeho hrozby," uviedla koordinátorka pre kampane a médiá AIS Daniela Mužíková.

Rozhodnutie dočasne povereného ministra spravodlivosti Viliama Karasa nezmeniť definíciu znásilnenia považuje AIS za neprijateľné.

"Amnesty International Slovensko bude spolu s ďalšími organizáciami a kolektívmi aj naďalej pokračovať v snahe o dosiahnutie stavu, keď bude legislatíva aj prax v oblasti ochrany pred sexuálnym násilím a znásilnením na Slovensku orientovaná na účinnú ochranu obyvateľstva,"
doplnila Mužíková.

Karas na utorkovej tlačovej konferencii priblížil, že navrhovaná novela Trestného zákona v súvislosti s trestným činom znásilnenia a sexuálneho násilia precizuje situácie, keď nebol udelený súhlas na sexuálny akt. "Súhlas nemožno považovať za prejavený, ak poškodený na konanie páchateľa slovne alebo fyzicky nereagoval," uviedol minister.

Rezort zároveň zdôrazňuje, že ak niekto zneužije bezbrannosť kohokoľvek na sexuálny útok, a obeť sa v dôsledku jej bezbrannosti nevedela slovne alebo fyzicky brániť, aj tak ide o trestný čin.