Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Amnesty International sa venovala segregácii i reprodukčným právam

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

AIS v súvislosti s raziou organizovala rôzne verejné diskusie a monitorovala všetky súdne pojednávania.

Bratislava 10. decembra (TASR) – Policajná razia v Moldave nad Bodvou, segregácia rómskych detí na Slovensku či reprodukčné práva žien a dievčat a pokusy zo strany parlamentu o obmedzovanie ich práv boli hlavnými témami, ktorým sa organizácia Amnesty International Slovensko (AIS) venovala počas roka 2019. Zhrnula to jej kampaňová koordinátorka Natália Šmídová v utorok v Bratislave.

AIS v súvislosti s raziou organizovala rôzne verejné diskusie a monitorovala všetky súdne pojednávania. Spolu s inými organizáciami tiež vyvíjala intenzívny tlak na poslancov, poslankyne a verejnosť práve pre zákon, ktorý má ženám a dievčatám buď úplne zakázať interrupcie, alebo skrátiť dobu, počas ktorej môžu interrupcie podstúpiť. Organizácia sa zamerala aj na práva žien a Istanbulský dohovor.

Segregácia rómskych detí na Slovensku je podľa AIS tiež jedným z veľkých problémov. AIS spolu s Európskym strediskom pre práva Rómov vydali správu k segregácii rómskych detí vo vzdelávaní, ktorá upozorňuje na to, že rómskym deťom sa systematicky upiera právo na vzdelanie.

Riaditeľ AIS Rado Sloboda spomenul aj konflikty a krízy, ktoré prebiehajú vo svete, ako napríklad situácia v Turecku. Podľa jeho slov tento rok rezonovala hlavne skrz vojenskú ofenzívu v severnej Sýrii, situáciu v Hongkongu či utláčanie Ujgurov alebo Tibeťanov v Číne.

"AIS zdokumentovalo, že Turecko sa dopustilo vojnových zločinov. Zároveň okrem vojnových zločinov na území severnej Sýrie je to aj potláčanie opozície, nezávislých žurnalistov či aktivistov na území Turecka," povedal Sloboda a upozornil aj na to, že na tureckých rozhodnutiach do veľkej miery závisí to, ako sa bude vyvíjať situácia s migráciou v Európe.

Čína podľa Slobodových slov neváha použiť brutálnu silu, ako ľudia mohli vidieť napríklad v Hongkongu a zároveň opísal aj situáciu, v ktorej sa nachádzajú Ujgurovia, na ktorých Čína aplikuje značný technologický dohľad a Tibeťanov, ktorých deti presúva do internátnych škôl v Pekingu, kde sa ich snažia asimilovať.

Na záver doplnil potrebu konať a bojovať proti klimatickej kríze, ktorá je environmentálnym problémom rovnako, ako aj ľudskoprávnym problémom.