Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Aj na Slovensku by odsúdené matky mali mať možnosť ostať s deťmi

Na snímke minister spravodlivosti SR Tomáš Borec Foto: TASR/Štefan Puškáš

Takýchto prípadov nie je málo. Podľa údajov, ktoré poskytol rezort, je aktuálne vo výkone trestu odňatia slobody 567 odsúdených žien.

Bratislava 12. apríla (TASR) – Ani na Slovensku by už malé deti nemali byť odtŕhané od matiek odsúdených na trest odňatia slobody. Zmazať dlh v tejto oblasti chce ministerstvo spravodlivosti. Oznámil to šéf rezortu Tomáš Borec.

Minister uviedol, že súčasnú situáciu, keď odsúdené matky sú od detí starších ako jeden rok odlúčené z dôvodu výkonu trestu, vníma ako problematickú. „Hľadáme model, ktorý by napomohol zmierniť následky, pokiaľ je matka odsúdená na nepodmienečný trest odňatia slobody a sedí vo väzení,“ vysvetlil v stredu (8.4.) po zasadnutí vlády.

Takýchto prípadov nie je málo. Podľa údajov, ktoré poskytol rezort, je aktuálne vo výkone trestu odňatia slobody 567 odsúdených žien. Z nich bola ku koncu vlaňajška viac ako polovica (207) matkou aspoň jedného dieťaťa vo veku do 18 rokov. Z toho 83 žien má aspoň jedno dieťa vo veku do piatich rokov, 45 žien dokonca vo veku do troch rokov.

Podľa hovorkyne rezortu Alexandry Donevovej je v krajinách Európskej únie bežnou praxou, že odsúdená matka má pri sebe maloleté dieťa. To by u nás umožnil vznik špecializovaného oddelenia pre matky s deťmi. Súhlas na jeho zriadenie je v zmysle zákona oprávnený vydať minister spravodlivosti.

V takomto oddelení by sa mohla žena starať o dieťa spravidla do troch rokov, výnimočne až do piatich rokov jeho veku v prípade, že dieťa nebolo súdom zverené do starostlivosti inej osoby, priblížila Donevová.

Ďalším riešením by mohla byť náhrada výkonu trestu domácim väzením s využitím elektronických monitorovacích náramkov. O týchto aj ďalších alternatívach sa bude hovoriť na medzinárodnom seminári, ktorý pripravuje na jún Generálne riaditeľstvo Zboru väzenskej a justične stráže pod záštitou ministerstva spravodlivosti.

Šéf rezortu Borec ozrejmil, že konferenciu zvolal, aby zhromaždil najlepšie riešenia zo zahraničia. Zúčastnia sa jej odborníci z viacerých štátov. „Sľubujeme si od nej, že dostaneme podnet, aby sme sa mohli posunúť dopredu,“ doplnil.

Súčasná legislatíva je na Slovensku nastavená tak, že dôvodom na odklad výkonu trestu odňatia slobody je tehotenstvo ženy alebo narodenie dieťaťa. Väzenie sa odkladá do jedného roku veku dieťaťa. Po uplynutí tohto času žena nastupuje na výkon trestu.

Ako dôkaz sa predkladá lekárska správa alebo doklad o narodení dieťaťa. O žiadosti matky rozhoduje predseda senátu príslušného súdu. „Dieťa je potom v starostlivosti iných osôb, najčastejšie rodiny, prípadne je zverené do náhradnej osobnej starostlivosti, alebo iného typu – možno aj zverené do ústavu,“ objasnila hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová.

V súvislosti s prípadným zriadením oddielu pre matky s deťmi bude podľa hovorkyne potrebné vyriešiť viacero otázok najmä z oblasti práva, samotného výkonu trestu odňatia slobody žien - matiek, otázky sociálneho zabezpečenia dieťaťa, poskytovania zdravotnej starostlivosti dieťaťu, vzdelávanie dieťaťa a ďalšie.