Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Aj napriek opatreniam sa osýpky na Zemplíne šíria ďalej

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

V okrese Michalovce zaznamenali 105 ochorení, najviac (46) priamo v meste a v obci Drahňov (35), odkiaľ sa osýpky začali šíriť prostredníctvom troch Slovákov, ktorí pricestovali z Veľkej Británie.

Michalovce/Sobrance 9. júla (TASR) - Epidemiológovia prijali v súvislosti s osýpkami na dolnom Zemplíne viacero opatrení, ochorenie sa však šíri ďalej. Od začiatku mája tohto roka do 4. júla tam evidujú 111 prípadov osýpok, z toho 68 je laboratórne potvrdených. TASR informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

V okrese Michalovce zaznamenali 105 ochorení, najviac (46) priamo v meste a v obci Drahňov (35), odkiaľ sa osýpky začali šíriť prostredníctvom troch Slovákov, ktorí pricestovali z Veľkej Británie. Ostatné prípady sú v epidemiologickej súvislosti. V susednom okrese Sobrance evidujú šesť ochorení. "Pri všetkých prípadoch boli zaznamenané klinické príznaky, z nich u ôsmich chorých detí bolo ochorenie komplikované zápalom pľúc," podotkla Račková.

Ochorenie evidovali podľa jej ďalších slov u neočkovaných, čiastočne očkovaných, ale aj u osôb, ktoré majú v zdravotnej dokumentácii zaznamenané očkovanie dvomi dávkami vakcíny proti osýpkam. "Túto skutočnosť si v súčasnosti overujeme na základe ďalších laboratórnych vyšetrení," doplnila.

V súvislosti s narastajúcim počtom ochorení v Michalovciach, konkrétne na Mlynskej ulici, vydal 20. júna tamojší Regionálny úrad verejného zdravotníctva nariadenie mimoriadneho očkovania proti osýpkam, ktoré sa týka približne 1400 obyvateľov tejto ulice. Úrad pri vykonávaní protiepidemických opatrení spolupracuje okrem iných s miestnou samosprávou, mestskou políciou i asistentmi osvety zdravia. "V ich vykonávaní sa naďalej intenzívne pokračuje," uvádza sa na stránke ÚVZ SR.

Ako TASR informoval Tomáš Kráľ, hovorca Siete nemocníc Svet zdravia, pod ktorú patrí aj tá v Michalovciach, aktuálne je tam hospitalizovaných 34 pacientov. "Cez víkend bolo prijatých 15," spomenul. Vzhľadom na nárast počtu týchto pacientov a obmedzenú kapacitu infektologického oddelenia nemocnica koncom júna dočasne reprofilizovala niektoré lôžka. V prípade ďalšieho nárastu pacientov nad kapacitné možnosti nemocnice by mali byť na ich príjem pripravené aj tie v Košiciach či Prešove.

"Nemocnica v Michalovciach ponúka verejnosti očkovanie proti osýpkam v novej ambulancii cestovnej medicíny," upozornil hovorca s tým, že v celom areáli platí naďalej prísny zákaz návštev.