Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Aj nesvojprávne osoby môžu voliť, pripomína komisárka Stavrovská

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Odvoláva sa na Dohovor o právach osôb so zdravotným postihnutím.

Bratislava 30. mája (TASR) - Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (ÚKOZP) upozornil na to, že aj osoby pozbavené spôsobilosti na právne úkony môžu voliť vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Urobil to v reakcii na Okresný súd Malacky, ktorý podľa neho zaslal obci Plavecké Podhradie zoznam osôb s pozbavenou alebo obmedzenou spôsobilosťou s tým, že nemajú právo hlasovať. Išlo o klientov tamojšieho zariadenia sociálnych služieb. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Štefánia Kačalková.

"V súvislosti s prekážkou volebného práva spočívajúcou v pozbavení spôsobilosti na právne úkony si treba v prvom rade uvedomiť, že akt voľby nie je právnym úkonom v zmysle občianskeho práva. Pozbavenie spôsobilosti na právne úkony nepredstavuje pre pozbavenú osobu prekážku výkonu volebného práva," zdôraznila komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská.

Odvoláva sa na Dohovor o právach osôb so zdravotným postihnutím. "Zdravotné postihnutie nesmie byť dôvodom pre odobratie spôsobilosti v akejkoľvek oblasti, a teda stanovenie prekážok volebného práva z tohto dôvodu je v rozpore s Dohovorom," doplnila Stavrovská. Pripomenula aj nález Ústavného súdu SR z roku 2017, podľa ktorého ľudia, ktorí sú pozbavení spôsobilosti na právne úkony, majú právo voliť. Úrad komisára ozrejmil, že obmedziť spôsobilosť na výkon volebného práva možno len na základe výslovného výroku súdneho rozhodnutia. Pozbavenie spôsobilosti na právne úkony je však prekážkou práva byť volený.

ÚKOZP preto žiada Okresný súdu Malacky, aby zrušil list so zoznamom osôb pozbavených spôsobilosti na právne úkony s informáciou, že nemajú právo hlasovať vo voľbách.