Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Aj po ochladení dosahoval peľ liesky a jelše vysoké denné koncentrácie

Na snímke samčie kvety liesky obyčajnej. Foto: TASR - Milan Kapusta

Najvyššiu dennú hladinu peľu liesky a jelše zachytili v Bratislave. V hlavnom meste namerali tiež veľmi vysoké hladiny peľu drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité.

Banská Bystrica 2. marca (TASR) – Na celom území Slovenska prebieha peľová sezóna liesky a jelše. Ich peľ v ovzduší dosahoval v uplynulých dňoch alergiologicky významné koncentrácie aj po ochladení v závere minulého týždňa. Konštatovala to v súvislosti s aktuálnou peľovou situáciou Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Najvyššiu dennú hladinu peľu liesky a jelše zachytili v Bratislave. V hlavnom meste namerali tiež veľmi vysoké hladiny peľu drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité. Niektoré monitorovacie stanice zachytili aj prvý peľ brestu, jaseňa a topoľa.

"Sezóna liesky v Bratislave a v teplejších oblastiach Slovenska prešla svojím vrcholom a denné koncentrácie tam budú mať klesajúcu tendenciu. Naopak, v chladnejších oblastiach bude jej peľ v ovzduší naďalej v alergiologicky významných koncentráciách. V Bratislave, Nitre a v teplejších oblastiach predpokladáme ešte aj v nasledujúcom týždni veľmi vysoké hladiny peľu drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité. Stúpnu aj denné hladiny peľu jaseňa a topoľa," konštatovala Lafférsová.