Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Aj počas pandémie príde na Slovensko svetlo z Betlehema

Na archívnej snímke členovia troch skautských organizácií pôsobiacich na Slovensku – Slovenského skautingu, Federácie skautov Európy a Zväzu skautov maďarskej národnosti prinášajú symbolicky ľudom betlehemské svetlo do Dómu sv. Martina v Bratislave 15. decembra 2019. Foto: TASR Jaroslav Novák

Tento rok Betlehemské svetlo priletelo do rakúskeho Linzu s niekoľkodňovým predstihom už 16. novembra. Svetlo si teraz podľa skautov počká na druhú decembrovú sobotu (12. 12.), keď sa začne jeho púť.

Bratislava 19. novembra (TASR) – Aj počas pandémie nového koronavírusu príde na Slovensko svetlo z Betlehema. Na začiatku každoročnej cesty Betlehemského svetla je veľká ekumenická slávnosť v Rakúsku, na ktorej sa zúčastnia delegácie z viac ako troch desiatok krajín z celého sveta. Slovensko už 30 rokov nie je výnimkou. Tento rok sa vzhľadom na prísne bezpečnostné a hygienické opatrenia ceremónia uskutoční v obmedzenom režime. Uvádza sa to na webe Betlehemského svetla.

Slávnosť bude vysielaná online. "Z veľkých odovzdávacích a preberacích slávností sa tento rok presunieme na hraničné priechody, kde sa v čo najväčšej miere bezkontaktne stretneme, a ako na rakúsko-slovenských hraniciach Betlehemské svetlo preberieme, tak ho aj na poľsko-slovenských a ukrajinsko-slovenských odovzdáme do našich susedných krajín na severe a východe," uvádzajú skauti, ktorí zabezpečujú distribúciu Betlehemského svetla.

Samotná distribúcia po Slovensku bude prebiehať v nasledujúcich dňoch, aby pár dní pred Štedrým večerom bolo Betlehemské svetlo dostupné v čo najväčšom počte miest. Odpaľovanie Betlehemského svetla bude prebiehať so zreteľom na všetky aktuálne platné bezpečnostné a hygienické opatrenia, vždy so snahou o bezkontaktnosť a bez zhromažďovania.

Tento rok Betlehemské svetlo priletelo do rakúskeho Linzu s niekoľkodňovým predstihom už 16. novembra. Svetlo si teraz podľa skautov počká na druhú decembrovú sobotu (12. 12.), keď sa začne jeho púť.

Betlehemské svetlo, ktoré má na Slovensku už 31-ročnú tradíciu, doručia skauti každoročne do viac ako 300 miest a obcí a dostane sa napríklad aj na Lomnický štít. Osobne ho tiež prevezmú viacerí biskupi či prezidentka.

Tradícia svetla z Betlehema sa odvíja už od konca 11. storočia, z obdobia krížových výprav. Jeden z členov tejto výpravy, mladý muž z talianskeho mesta Florencia, sľúbil, že ak prežije výpravu, prinesie domov plamienok z "večného" svetla, ktoré horí v Betleheme. Svetlo, ktoré si ostatní obyvatelia Florencie následne odpaľovali a odnášali domov, sa stalo symbolom nádeje, lásky a porozumenia – univerzálnych hodnôt, spájajúcich ľudí. Novodobú tradíciu šírenia plamienka z Betlehema oživili v Rakúsku.