Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Aj prázdne obaly od liekov či korenín možno vytriediť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Infekčný materiál ako použité jednorazové rúška, respirátory ani rukavice nepatria do triedeného zberu.

Bratislava 26. júla (TASR) - Aj prázdne blistre od liekov či obaly od korenín možno recyklovať. Naopak, do triedeného zberu nepatria špinavé vreckovky, plienky či infekčný odpad. "Občas sa stretneme aj s odpadom, ktorý nám pri triedení robí vrásky na tvári," skonštatovala pre TASR Katarína Kretter z organizácie zodpovednosti výrobcov Envi-pak.

Poukázala na to, že obaly na vajíčka a rolky od toaletného papiera, napriek tomu, že sa dlho tvrdil opak, patria do modrého kontajnera či vreca na papier. "Nesmú však byť mokré ani mastné, aby sa neznehodnotil ostatný vytriedený papier," upozornila Kretter.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Špinavé papierové vreckovky a mokré utierky do papiera nepatria. "A to nielen z hygienických dôvodov. Recyklácii papiera bráni akékoľvek znečistenie," doplnila.

Obalový polysterén patrí do kontajnera alebo vreca, ktoré je určené pre plasty. Stavebný polystyrén je zase potrebné odniesť na zberný dvor.

"Tégliky z jogurtov bez hrubých zvyškov patria do plastu. Viečka z téglikov oddeľte a vyhoďte do triedeného zberu kovov. Aj pokiaľ je v obci spoločný zber kovov a plastov, viečko treba od téglika vždy oddeliť," priblížila ďalej Kretter.

Prázdne blistre od liekov sú viacvrstvovým kompozitným obalom, pretože sa skladajú z plastu a hliníkovej fólie. "Nie je možné ich od seba oddeliť a samostatne vytriediť. Takýto obal triedime podľa toho, ktorý materiál je v obale najviac zastúpený. V tomto prípade je to plast, a tak blistre triedime spolu s plastmi," ozrejmila Kretter.

Infekčný materiál ako použité jednorazové rúška, respirátory ani rukavice nepatria do triedeného zberu. "Z dôvodu možnej infekcie ich treba zabaliť do plastovej tašky alebo vrecka, pevne ho uzavrieť a vyhodiť do zmesového odpadu," uviedla Kretter.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Niektoré obaly z korenia tvorí z vonkajšej strany papier a z vnútornej hliník. Aj keď je v tomto prípade väčšinovou zložkou papier, nepatria do triedeného zberu papiera. "Triedia sa spolu s nápojovými kartónmi – obalmi z mlieka či džúsu. Ak má mesto alebo obec osobitný zber nápojových kartónov, prislúcha mu oranžová farba kontajnera či vreca. Často sa však triedia spoločne s plastmi, prípadne i kovovými obalmi," zhrnula Kretter.

Autosklo ani zrkadlo nemožno vyhodiť do kontajnera na sklo. Patria na zberný dvor. "Ak chceme vyhodiť malé, rozbité zrkadlo, môžeme ho vyhodiť aj do zmesového kontajnera," doplnila Kretter.

Detské plienky sa podľa jej slov zatiaľ nerecyklujú, a preto nepatria do triedeného zberu. Treba ich vyhodiť do zmesového kontajnera, nakoľko sú nielenže vyrobené z viacerých materiálov, ale aj znečistené.