Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Výsluch Zoltána A. prerušili, sťažoval sa na zlý zdravotný stav

Na archívnej snímke zo 6. júna 2022 svedok Zoltán A. prichádza v sprievode ZVJS do pojednávacej miestnosti pred pojednávaním vo veci objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku. Foto: TASR - Martin Baumann

V prípade vraždy novinára a jeho snúbenice súd rozhoduje o vine Mariana K. a Aleny Zs.

Pezinok 7. júna (TASR) - Výsluch Zoltána A. pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v utorok popoludní prerušili. Sťažoval sa na zlý zdravotný stav. Vypovedať by mal opäť 14. júna. V kauze vraždy novinára a jeho snúbenice je už právoplatne odsúdený. V rámci prípravy vrážd prokurátorov je vylúčený na samostatné konanie.

Počas budúceho týždňa by mal byť vypočutý člen zločineckého gangu zo Serede Iľja W. A to najmä v súvislosti s prípravou vrážd prokurátorov. Výsluch by mal absolvovať aj bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Vykonané majú byť ďalšie dôkazy, okrem iného záznamy telefonických hovorov.

Zoltán A.: Marian K. dal odstrániť Kuciaka, lebo sa bál trestného stíhania


Marian K. dal odstrániť Jána Kuciaka, lebo sa bál trestného stíhania. V utorok to pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) uviedol Zoltán A. Obžalovaná Alena Zs. mu mala takto zdôvodniť objednávku vraždy nielen novinára, ale aj vtedajšieho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku.

"Skupina prokurátorov okolo Dušana Kováčika znemožnila Žilinkovi prácu. Preto sa snažil spolupracovať s Jánom Kuciakom," vypovedal Zoltán A. Tvrdí, že Kuciak mal podľa Aleny Zs. informácie ku kauzám aj od Žilinku. Mariana K. označil aj za objednávateľa vrážd prokurátorov, ktoré sa nezrealizovali.

Zoltán A. je v prípade vraždy novinára a jeho snúbenice už právoplatne odsúdený. V rámci prípravy vrážd prokurátorov je vylúčený na samostatné konanie.

Aj v utorok pokračuje na ŠTS proces v kauze vraždy novinára J. Kuciaka

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje aj v utorok proces v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v prípade plánovaných vrážd prokurátorov. Vykonávané budú ďalšie dôkazy, okrem iného komunikácia medzi Alenou Zs. a Zoltánom A.

Štvrtý pojednávací deň v rade pokračuje výsluch Zoltána A., ktorý je v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice už právoplatne odsúdený. V rámci prípravy vrážd prokurátorov je vylúčený na samostatné konanie. "Necítim sa dnes dobre, neviem, či budem schopný adekvátne reagovať na otázky. Som si vedomý veľkej zodpovednosti," vyhlásil pred senátom. Predsedníčka senátu zdôraznila, že je potrebné pokračovať vo výsluchu.

V prípade vraždy novinára a jeho snúbenice súd rozhoduje o vine Mariana K. a Aleny Zs. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd (NS) SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Sz. dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán A. 15 rokov nepodmienečne.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb - Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz., Dušan K. a Darko D. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Alena Zs. Na aprílovom pojednávaní sa Tomáš Sz. priznal ku všetkým skutkom, ktoré sa mu kladú v tejto kauze za vinu.