Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Aj Vianoce na Cypre chutia typicky slovensky

Na Cypre rodina zasadne k vianočnému stolu 25. decembra.

Bratislava 24. decembra (TASR) – Mnoho Slovákov, ktorých osud zavial na Cyprus, si môže pripraviť vianočné menu, ktoré sa od toho doma vôbec nelíši. Tak je to aj v rodine slovenskej právničky Sone Ajini, ktorá na tomto stredomorskom ostrove žije od roku 2003. "Po chuťovej stránke sú Vianoce na Cypre typicky slovenské," prezradila pre TASR.

Je to vďaka slovenskému obchodu v Larnake, kde sa dajú kúpiť potraviny a ingrediencie zo Slovenska. Na výber je dokonca mrazený kapor. Jeho veľkosť sa dá dopredu objednať.

Na Cypre rodina zasadne k vianočnému stolu 25. decembra. Charakteristickým jedlom je pečený moriak alebo suvlaki, čo sú kúsky kuracieho alebo bravčového mäsa, často doplnené zeleninou, ktoré sa grilujú napichané na špajdli. Domáci pripravujú typický anglický vianočný koláč a melomacarony, teda koláčiky v tvare vajíčka z múky, olivového oleja, medu, pomarančovej kôry, škorice a koňaku. Na záver sa posypú mletými orechmi. Novoročný koláč vasilopita sa podáva 1. januára. Je v ňom ukrytá minca a ten, kto ju nájde, bude mať šťastný rok.

Manžel s rodinou si zvykli na slovenské dobroty, ktoré pripravuje Soňa. Dokonca kapustnica je jeho najobľúbenejšou polievkou. "Veľmi im chutí naše menu," dodala. Nechýbajú ani oplátky s medom, kapor, vyprážané filé, prípadne losos, zemiakový šalát a vianočné pečivo.

Počas sviatkov sa stretáva široké príbuzenstvo. Podľa Sone je rodinná súdržnosť na Cypre viac viditeľná a citeľná ako na Slovensku. K nim na návštevu neprídu len svokrovci, ale aj manželova sestra s rodinou. "Jeden deň sú všetci u nás, na druhý deň sme u švagrinej, potom u svokrovcov," priblížila.

Zatiaľ čo darčeky sa na Slovensku rozbaľujú 24. decembra, na Cypre je to na druhý deň ráno. Kým manželia Ajiniovci nemali dieťa, dávali si ich vzájomne s príbuznými, kedy prišlo, bez toho, aby ich položili pod stromček, záležalo to od návštevy jej svokrovcov. Odkedy im pribudla dcérka Terezka, tak to je 24. decembra. Nosí ich Agios Vassilis, teda Santa Claus, ktorému Terezka písala list s prosbou o nálepky na stenu a bábiku Barbie. Ďalší list za ňu cez internet napísali rodičia. Odpoveď im prišla priamo zo severného pólu spolu s certifikátom o celoročnom dobrom správaní Terezky, listom pre ňu a maľovankami.

Aj tento stredomorský štát už zasiahla komercializácia. Koledy, pesničky tam znejú od konca novembra a obchody sa predháňajú vo výzdobe a ponuke vianočného tovaru. Soňa, ako je to typické pre Cyprus, vyzdobila a vysvietila stromček už 1. decembra. V minulosti to boli hlavne umelé, ale tento trend sa pomaly mení vďaka množstvu cudzincov, pre ktorých sa tento ostrov stal druhým domovom. Na výber sú tak aj živé ihličnany.