Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Aj východ Slovenska dokáže ponúknuť dobrú lyžovačku

Na archívnej snímke z 12. marca 2013 lyžiar sa pripravuje na jazdu pri tabuli, ktorá označuje najstrmšiu zjazdovku v lyžiarskom stredisku Plejsy v Krompachoch. Foto: TASR - Oliver Ondráš

V zime si určite do tejto časti Slovenska zoberte lyže.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Východ Slovenska ponúka lyžiarom rôznorodé terény. Tie najnamáhavejšie pre zdatných lyžiarov sa nachádzajú neďaleko Krompách v Relax centre Plejsy. Vhodných kopcov na lyžovanie je však na Spiši viac.

Centrom regiónu je Spišská Nová Ves. Považuje sa za vstupnú bránu do Národného parku Slovenský raj. Ten je pre turistov dostupný aj v zime, len si musia doplniť turistickú výbavu o mačky alebo protišmykové návleky a palice. Pohyb po turistických chodníkoch je v tomto ročnom období povolený iba zdola nahor.

Majestátne vodopády sa po prvých mrazoch menia na ľadopády, ktoré sa s povinnou výbavou na vyhradených miestach môžu zdolávať. Nachádzajú sa v Suchej Belej, Sokolej doline, Kláštornej rokline, Letanovskom mlyne, Zejmarskej rokline a Pleckách. Pri tuhých zimách zvykne zamrznúť aj kaňon Prielomu Hornádu. Vtedy sa mení na naše najdlhšie klzisko s dĺžkou 12 kilometrov.

Na archívnej snímke turistka lezie po rebríku zamrznutým Kaskádovým vodopádom v rokline Piecky v Slovenskom raji .
Foto: TASR - Oliver Ondráš


V zime si určite do tejto časti Slovenska zoberte lyže. Zjazdovky ponúkajú lyžiarske areály v Mlynkách, Dedinkách, Hrabušiciach a vo Vernári. Slovenský raj sa dá spoznať aj na bežkách. Upravené trate sa nachádzajú na Mlynkách, Podlesku, Kopaneckej ceste, pri Dobšinskej ľadovej jaskyni. To všetko sú východiskové body na niekoľkokilometrové bežecké okruhy po okolí.

V okolí najväčšej vodnej nádrže Slovenského raja, Palcmanskej Maše, vyrástol športovo-rekreačný areál, ktorý v zime ponúka lyžovačku na dvoch zjazdovkách.

Lyžiarske stredisko Mlynky-Biele Vody ocenia hlavne nenároční lyžiari. Dĺžka zjazdoviek je 450 metrov a obsluhujú ich dva vleky. Cez kopec je stredisko prepojené aj s nenáročnou zjazdovkou v Dedinkách.

V obci Mlynky, na severných svahoch Kruhovej, sa nachádza aj najväčšie lyžiarske stredisko Slovenského raja - Ski Centrum Gugeľ. K dispozícii má sedem zjazdoviek s celkovou dĺžkou 5,5 kilometra. Polovica z nich je technicky zasnežovaná. Svahy sú obsluhované tromi vlekmi.

Lyžiari sa spúšťajú po zjazdovke v lyžiarskom stredisku Mlynky - Gugel, okres Spišská Nová Ves 19.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Pri Dobšinskej Maši je lyžiarom k dispozícii ďalšia nenáročná 300-metrová zjazdovka. Ďalšiu nájdete v neďalekej Vyšnej Slanej. V stredisku Július sú dva vleky a dve nenáročné zjazdovky s celkovou dĺžkou 1,4 kilometra. V okolí strediska sú aj bežkárske trasy v dĺžke tri kilometre.

Za obcou Vyšná Slaná sa nachádza ešte lyžiarske stredisko Rejdová. K dispozícii sú tri vleky, zjazdovky sú zasnežované.

Z opačnej strany Slovenského raja - od Popradu -, sa nachádza lyžiarske stredisko Vernár-Studničky. Ponúka tri zjazdovky s celkovou dĺžkou 1,3 kilometra. Je to kombinácia ľahkých a stredne ťažkých terénov. V okolí je aj päť kilometrov bežeckých tratí.

Medzi známe lyžiarske areály na Spiši patrí aj stredisko Rittenberg-Spišská Nová Ves. Od centra mesta je vzdialené dva kilometre. Patrí medzi menej náročné, zjazdovky sú zasnežované a sú dlhé necelý jeden kilometer.

Pod Spišskou Novou Vsou uprostred lesov pri obci Hnilčík je situované lyžiarske stredisko Mraznica. Tri kilometre zjazdoviek technicky zasnežujú. V okolí sa nachádza aj bežkársky areál Grajnár s piatimi okruhmi rôznej náročnosti a krytá ľadová plocha s požičovňou korčúľ. V areáli strediska sa dá aj sánkovať.

V neďalekom Nálepkove nájdeme zjazdovky s miernou náročnosťou, ktoré sú vhodné pre začínajúcich lyžiarov. V stredisku Nálepkovo-Krečno sa nachádza jeden vlek a 450 metrov zjazdoviek. K dispozícii sú aj dva kilometre udržiavaných bežeckých tratí.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Menej ťažké zjazdovky nájdeme aj v Poráči v stredisku Brodok, ktoré je vzdialené od okresného mesta 18 kilometrov. Svahy sú zasnežované a obsluhujú ich dva vleky. K dispozícii je upravovaný päťkilometrový bežecký okruh.

Krompachy sú záchytný bod pre jedno z najlepšie vybavených lyžiarskych stredísk na východnom Slovensku. Stredisko Relax Center Plejsy sa nachádzajú dva kilometre za mestom na severných svahoch Krompašského vrchu v nadmorskej výške 470 až 912 m n. m. Pre lyžiarov je k dispozícii deväť zjazdoviek rôznych stupňov náročnosti, osem vlekov, dvojsedačka a 11 kilometrov bežeckých tratí. Desať kilometrov zjazdoviek je umelo zasnežovaných.

Na archívnej snímke lyžovačka v stredisku Relax Center Plejsy.
Foto: TASR - Milan Kapusta


Obyvatelia Košíc majú svoje lyžiarske kopce takmer pod oknami. Lyžiarske stredisko Kavečany sa nachádza v blízkosti mesta, Jahodná vo vzdialenosti 15 kilometrov a Kojšovská hoľa 25 kilometrov od mesta. Všetky tri ponúkajú trate pre začiatočníkov až po mierne pokročilých lyžiarov. Všade sú upravované bežecké trate. Ďalšie Ski centrum sa nachádza v Zlatej Idke. Má lokálny charakter, ale na svoje si tu prídu aj náročnejší lyžiari.