Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Aj ŽOS Vrútky si zvolila cloud

Foto: ŽOS Vrútky

Aké výhody jej priniesol nový informačný systém?

Vrúrky 13. decembra (OTS) - ŽOS Vrútky, pôvodne čisto opravárenský podnik, úspešne rozbehol aj výrobu vlastných koľajových vozidiel. Úlohy spojené s novovýrobou, ale aj s potrebou mať okamžitý a detailný prehľad vo fungovaní interných procesov, však boli pre 20 rokov starý informačný systém (IS) firmy už príliš veľkým sústom. Vrútocká spoločnosť sa preto rozhodla pre radikálny rez vo svojom IT. A to vrátane prechodu z on-premis riešenia na cloud.

Zjednotený prístup k dátam


„Pôvodný ERP systém už nedokázal zvyšovať svoju efektivitu. Veľmi náročné bolo aj poprepájať niekoľko menších systémov, ktoré bežali paralelne popri sebe. Plus sme chceli digitalizovať viacero procesov, ktorých dáta sme nemali podchytené,“ približuje motivácie vedúce k zmene informačného systému Ján Mižúr, riaditeľ IT v ŽOS Vrútky. Náhradou za na mieru vyvinutý a rokmi aktualizovaný IS sa stalo komplexné ERP riešenie SAP S/4HANA. „Používame ho od januára 2022. Jeho hlavnou výhodu je, že všetko je spojené so všetkým. Integruje v sebe prístup k dátam naprieč celou firmou. Po niekoľkých mesiacoch ich zberu a nastavovania jednotlivých procesov už získavame nový pohľad na informácie, ktoré nám systém prináša. Ďalším krokom bude zefektívňovať a kontrolovať fungovanie firemných procesov a jednotlivých používateľov,“ dopĺňa Ján Mižúr.


Dobrým príkladom zmeny fungovania denného chodu firmy je sledovanie skladových položiek. Kým po starom sa pohyby v skladoch prenášali do účtovníctva raz mesačne, dnes je každá zmena okamžite podchytená v záznamoch. Manažéri tak dokážu online vyhodnocovať vždy aktuálne a reálne údaje na dennej báze.

Ďalšou veľkou pridanou hodnotou nového riešenia od SAP je dokonalá kontrola nad prenosom informácií medzi už skôr využívaným PLM a ERP systémom. Kým v minulosti sa mnohé transakcie riešili pomocou excelu a vyžadovali si zapojenie viacerých ľudí, dnes sa pre akúkoľvek položku zanesenú konštruktérmi do kusovníkov po spustení zákazky overuje disponibilita v požadovanom množstve a čase. To nielen dramaticky zrýchľuje procesy, ale zároveň kladie i dôraz na zodpovednosť jednotlivých pracovníkov. „Odpadla duplicita niektorých úkonov. Oddelenie výroby sa teraz musí koncentrovať na čo najdetailnejšie plánovanie výroby a nerieši obslužné veci súvisiace s technologickou prípravou,“ popisuje reálne dopady nového IS Ján Mižúr.

Aj štandard, aj na mieru


SAP S/4HANA dáva používateľom možnosť prispôsobiť si mnohé jeho funkcionality a nástroje svojim potrebám, no zároveň aj príležitosť vybrať si cestu štandardizovaného nasadenia s využívaním všetkých overených best practises SAP a jeho zákazníkov. ŽOS Vrútky si zvolila obe tieto možnosti – pre projektovú novovýrobu maximálnu možnú štandardizáciu, pre opravárenské činnosti rozsiahlejšie prispôsobenie, no s využitím štandardných SAP objektov.


Napriek tomu, že firma má vysoko kvalitnú serverovú infraštruktúru, nasadenie nového ERP už išlo cestou cloudu. Časť svojej zodpovednosti za fungovanie podnikového IT tak presunuli na SAP. Nielen pre zjednodušenie údržby a podpory, ale aj z nákladových či bezpečnostných dôvodov. „Trvali sme na tom, že chceme využívať nemecké cloudové úložiská SAP,“ prízvukuje jednu z garancií ochrany pred kyberútokmi Ján Mižúr. „Zo strany bezpečnosti sa v SAP pozeráme na systémy zákazníkov v cloude rovnako ako na vlastné. Aj preto sú naše dátové centrá každoročne certifikované. Zároveň je tento model pre firmy veľmi flexibilný, oproti svetu tradičných licencií cloud neznamená „upísanie“ sa softvéru v danej podobe natrvalo. Naopak, teraz sa kontrakty uzatvárajú na obdobie od-do s možnosťou adaptovať ich podobu presne podľa aktuálnych či očakávaných nárokov používateľa. Sme radi, že si túto progresívnu formu využívania našich riešení zvolili aj ŽOS Vrútky,“ vysvetľuje obchodný riaditeľ SAP Slovensko Bruno Bartoš.

Zmeny nekončia

Od januára v ňom bežia moduly zodpovedné za účtovníctvo, controlling, zásobovanie, výrobu, údržbu a za prípravu technologických dát. Do budúcnosti k nim pribudnú aj ďalšie nástroje v snahe dostať do jednotného informačného systému čo najviac dát. Či už pôjde o zlepšenie manažmentu internej logistiky, alebo o väčší dôraz na využívanie IoT. Veľkou výzvou je aj trojstranná komunikácia SAP s novo nasadzovaným SW pre elektrokonštruktérov a PLM systémom. „Cieľom je maximálna automatizácia a digitalizácia procesov, aby sa následne hromadným spracovaním dát mohla zvyšovať ich efektivita,“ tvrdí šéf IT v ŽOS Vrútky.

Jednotný 365-stupňový pohľad na dáta je benefit, ktorý sa spomína prakticky vo všetkých prípadových štúdiách popisujúcich nasadenie inteligentných podnikových riešení. Rovnako často sa v nich však objavuje aj odpor časti zamestnancov voči novinkám. Vrútocký strojárenský podnik preto cielene vyhľadával a podporoval ľudí, ktorí boli otvorení zmenám. „Neraz to boli referenti, z ktorých sa počas projektu stali kľúčoví používatelia. Musia to byť naozaj nadšenci, ktorí so sebou potiahnu aj ďalších. Aj preto ich stále hľadáme, školíme a dávame im príležitosť na uplatnenie,“ uzatvára Ján Mižúr.