Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ak bude Hlas vo vláde, navrhne umožniť predčasné voľby aj referendom

Na snímke nezaradený poslanec NRSR Peter Pellegrini rozpráva počas 78. schôdze NRSR 24. januára 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Ak občan moc dáva, má ju právo aj brať, uviedol v stanovisku strany líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Bratislava 25. januára (TASR) - Ak bude mimoparlamentná strana Hlas-SD súčasťou vlády, bude iniciovať zmenu Ústavy SR tak, aby občania mohli skrátiť volebné obdobie parlamentu referendom. Strana zároveň víta, že sa podarilo zmenou ústavy aspoň nejakým spôsobom skrátiť volebné obdobie Národnej rady (NR) SR.

"Ak občan moc dáva, má ju právo aj brať," uviedol v stanovisku strany líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. "Toto právo ľuďom jednoznačne patrí, a preto sa ho v budúcnosti pokúsime presadiť aj do ústavy," doplnil.

Za zásadné zlyhanie vládnych strán a ďalšie obmedzenie slovenskej demokracie považuje Pellegrini to, že dosluhujúca koalícia nevypočula "želanie ľudí, aby mohli sami rozhodovať o konci vlády".

Poslanci NR SR schválili v stredu zmenu ústavy v súvislosti s predčasnými voľbami. Skrátiť volebné obdobie parlamentu bude možné uznesením, na ktorého schválenie bude potrebných aspoň 90 hlasov poslancov. Novela obsahuje aj zakotvenie princípu pomerného zastúpenia volebného systému a jedného volebného obvodu pre voľby do NR SR v ústave, čo bolo podmienkou OĽANO.