Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

Sulík: Ak premiér sľúbi ukončenie imunity do 1.9., stiahneme náš návrh

Richard Sulík Foto: TASR/Martin Baumann

Na zrušenie trestnoprávnej imunity je potrebná ústavná väčšina a kladne hlasovať by tak musel aj Smer-SD.

Bratislava 9. mája (TASR) - Ak predseda vlády SR a šéf Smeru-SD Robert Fico (Smer-SD) verejne prisľúbi, že trestnoprávna imunita poslancov bude skutočne zrušená do 1. septembra 2012, SaS je pripravená svoj návrh na zrušenie tejto výsady z rokovania aktuálnej schôdze stiahnuť.

Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder SaS Richard Sulík. Liberáli sú takto pripravení vyhovieť výzve predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD), aby svoj návrh stiahli.

Na zrušenie trestnoprávnej imunity je totiž potrebná ústavná väčšina a kladne hlasovať by tak musel aj Smer-SD. Vládna strana však iniciatívu SaS podporiť nechce a v prípade, že by návrh liberálov plénum odmietlo, nemohol by byť opätovne predložený minimálne pol roka. Paška však už skôr povedal, že trestnoprávnu imunitu by chceli zrušiť k 1. septembru, ktorý je Dňom Ústavy SR.

"Už 20 rokov zažívame tanečky okolo zrušenia imunity. Keby nebolo SaS, nebola by dodnes zrušená ani priestupková imunita, v referende sme zozbierali takmer milión hlasov. Nakoniec sa to podarilo preto, lebo sme konali a nielen rozprávali," zdôraznil Sulík. Zároveň vylúčil, že SaS ide o vytĺkanie politického kapitálu a liberáli sú preto ochotní podporiť aj návrh Smeru-SD.

Tu bude player



Podľa Jozefa Kollára (SaS) má dať Fico prísľub do času, kým sa návrh zmeny Ústavy SR od SaS nedostane v rámci aktuálnej schôdze NR SR na rad. "Nie sú potrebné žiadne okrúhle stoly ani pracovné skupiny, veď vieme, o čo pri zrušení trestnoprávnej imunity ide," podotkol Kollár na margo ambície Pašku zriadiť pracovnú skupinu, ktorá by návrh pripravila. No ak má byť podmienkou účasť v takejto skupine, SaS problémy robiť nebude a zúčastní sa.

Ak by Smer-SD napriek verejnému prísľubu Roberta Fica návrh na zrušenie trestnoprávnej imunity nepredložil, SaS je pripravená predložiť svoj aktuálny návrh opäť.

Premiér Fico však zrejme požadovaný verejný sľub nedá. "Nebudeme sa zúčastňovať na politickom divadle strany SaS. Ako sme už avizovali, po diskusii s relevantnými stranami predložíme do NR SR kvalifikovaný návrh na zrušenie trestnoprávnej imunity," reagoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.