Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ak to pôjde takto ďalej, nakoniec predáme aj parlament, tvrdí A. Danko

Na snímke predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko. Foto: TASR - Štefan Puškáš

SNS chce ústavným zákonom zakázať ďalšiu privatizáciu podielov v strategických podnikoch, kritizuje však aj predaje budov štátnych inštitúcií súkromným vlastníkom.

Bratislava 19. februára (TASR) – Predaj štátneho majetku, ktorý sa rozbehol po roku 1989, stále pokračuje a dostáva až absurdné rozmery. „Ak tu všetko bude súkromné, ak nezastavíme tento rozpredaj, ktorý sme nastavili po roku 1989, skončíme tak, že aj Národná rada bude platiť nájom súkromníkovi a nebudeme sa tomu čudovať,“ povedal v rozhovore pre TASR predseda SNS Andrej Danko.

Strana chce ústavným zákonom zakázať ďalšiu privatizáciu podielov v strategických podnikoch, kritizuje však aj predaje budov štátnych inštitúcií súkromným vlastníkom.

„Najbližšie je na rade vyprataná budova RTVS a som zvedavý, čo s ňou bude. Dúfam, že to nedopadne ako iné budovy, kde to súkromník kúpil a dnes tam sedia v prenájme štátne orgány,“ povedal Danko.

„Dali sme si urobiť audit štátnych firiem, ktoré sedia v súkromných budovách. Sú to nehorázne čísla,“ tvrdí. „Tieto orgány boli často o svoje budovy pripravené pod rôznymi vplyvmi, lobistickými záujmami a nakoniec boli často znova nasťahované do budov, ktoré predtým na základe rôznych čachrov odovzdali,“ vyhlásil predseda SNS.

Vlastníctvo strategických podnikov je podľa SNS dôležité preto, aby štát mohol prostredníctvom nich realizovať svoju politiku a z ich ziskov hradiť sociálne programy. „Strategický podnik je pre mňa základný symbol odkazu súkromnému sektoru, že stačilo. Stačilo predávať podniky. Pretože štát nemá na elementárne veci,“ povedal Danko.

„Ktokoľvek podiel v strategickom podniku kúpi, nastaví ekonomiku tak, že sa mu to vráti a potom zarába. Peniaze, ktoré si požičiavame, by sme mali radšej investovať do kúpy týchto strategických spoločností,“ povedal predseda SNS s tým, že je najvyšší čas stanoviť hranicu štátneho a súkromného. „Prestaňme si stále myslieť, že najlepší gazda je súkromník a štát je najhorší vlastník,“ zdôraznil Danko.