Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Akademická obec sa obracia v súvislosti s novelou o VŠ na premiéra

Na snímke dekanka Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity Viera Peterková (druhá zľava), rektor Univerzity Komenského Marek Števček (deviaty zľava), prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil (siedmy zľava), predseda Rady vysokých škôl Martin Putala (piaty zľava) a predseda Študentskej rady vysokých škôl Filip Šuran (tretí sprava) počas tlačovej konferencie Slovenskej rektorskej konferencie k návrhu úprav vysokoškolskej legislatívy v Bratislave 28. októbra 2021 Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil kritizuje, že návrh zasahuje do samosprávy a autonómie vysokých škôl.

Bratislava 28. októbra (TASR) – Akademická obec sa obracia v súvislosti s návrhom novely zákona o vysokých školách (VŠ) na premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Na spoločnej tlačovej konferencii s ďalšími predstaviteľmi vysokoškolských reprezentácií to uviedol predseda Rady vysokých škôl (RVŠ) Martin Putala. Okrem iného poukazujú na politizáciu vysokého školstva touto novelou.

"Obraciame sa s výzvou na pána premiéra, aby pomohol riešiť túto zložitú situáciu," vyhlásil Putala. Predložená novela podľa RVŠ obsahuje princípy, s ktorými na stretnutiach kontaktnej pracovnej skupiny jednoznačne nesúhlasili. Aj ďalší predstavitelia vysokoškolskej obce skonštatovali, že predložený návrh nezodpovedá výsledkom tejto skupiny, a preto sa nebudú zúčastňovať na jej rokovaniach.

Prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil kritizuje, že návrh zasahuje do samosprávy a autonómie vysokých škôl. "Považujeme to za výdobytok novembra 1989, keď sme sa priblížili k demokratickým krajinám," podotkol s tým, že rektori podporujú skvalitňovanie vysokého školstva.

Poukázal, že budúcoročný štátny rozpočet počíta so znížením finančných prostriedkov pre vysoké školstvo o viac ako 28 miliónov eur. "Takýto prístup nepovažujeme za úprimnú snahu o zlepšenie vysokého školstva," zdôraznil.

Na snímke prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil počas tlačovej konferencie Slovenskej rektorskej konferencie k návrhu úprav vysokoškolskej legislatívy v Bratislave 28. októbra 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Predsedníčka Klubu dekanov fakúlt SR a dekanka Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave Viera Peterková hovorí, že novela presúva rozhodovacie právomoci z vedenia fakulty do správnej rady. "Nevieme si predstaviť dôvod, pre ktorý tradičná štruktúra a riadenie fakúlt majú byť touto novelou zrušené," povedala s tým, že uvažujú aj nad okupovaním vysokých škôl a ministerstva.

"Predložíme presné pripomienky v častiach, kde vidíme politizáciu VŠ, kde vnímame novelu ako veľmi nebezpečnú," povedal predseda Študentskej rady vysokých škôl Filip Šuran. Tvrdí, že minister, ktorý bude mať silný záujem na spolitizovaní a ovládnutí vysokého školstva, to bude mať navrhovanou novelou veľmi uľahčené.

Reforma má podľa ministerstva školstva priniesť kvalitnejšie vysoké školstvo, funkčné miesta docentov a profesorov, financovanie podľa kvality či skrátenie externého štúdia. Podľa rezortu k novele vysokoškolského zákona prebiehala diskusia rezortu školstva s rektormi a ďalšími aktérmi vo vzdelávaní zhruba rok a pol.