Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Akcie v Bruseli pre slovenských umelcov sa začali výstavou fotografií

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Prvou tohoročnou akciou je kolektívna fotografická výstava Jany Ilkovej, Dominiky Jackuliakovej, Lenky Lukačovičovej a Eduarda Kudláča s názvom Hranice neistoty.

Brusel 12.februára (TASR) - Generálny konzulát SR pre Belgicko a Luxembursko so sídlom v Bruseli koncom minulého týždňa pod značkou Slovenský dom odštartoval sériu podujatí zameraných na predstavovnie slovenských výtvarných umelcov v Belgicku. V pondelok to pre bruselského spravodajcu TASR potvrdil generálny konzul Andrej Michalec.

Prvou tohoročnou akciou je kolektívna fotografická výstava Jany Ilkovej, Dominiky Jackuliakovej, Lenky Lukačovičovej a Eduarda Kudláča s názvom "Hranice neistoty". Podľa Michalca ide o rozšírenie úspešného projektu 40 x 60 BRUSSELS.

Vernisáž sa v priestoroch galérie Generálneho konzulátu SR uskutočnila piatok (9.2.) a výstava potrvá do 5. marca. Projekt finančne podporila VŠVU v Bratislave a Generálny konzulát SR pod značkou Slovenský dom v Bruseli.

Michalec spresnil, že ide o neformálne združenie umelcov, ktorí pre projekt v Bruseli vytvorili koncept kompozície fotografií. Tie v odlišných rukopisoch a spôsoboch snímania reflektujú stále viac aktuálnu tému neistoty, strachu z nadchádzajúceho a túžbe po aspoň provizórnych ale pevných bodoch existencie.

Lukačovičová počas vernisáže uviedla, že "autori prezentovaných fotografií sa snažia načrtnúť oblasť, kde epistemologická istota dosahuje svoje limity a kde sa otvára priestor pre ontologickú otázku neistoty". Ľudské schopnosti poznania podľa nej majú hranice, ktoré človeku bránia v dosiahnutí istoty v rôznych veciach. Lebo existujú oblasti, kde sa ľudia konfrontujú s neznámym a výsledky tohto stretu je možné len ťažko predvídať.

Jana Ilková pracuje prevažne s médiom analógového čiernobieleho fotografického obrazu. Jej tvorba bola prezentovaná na mnohých samostatných a kolektívnych výstavách na Slovensku a v zahraničí.

Výtvarníčka Lenka L. Lukačovičová prepája fotografiu s performance a inštaláciou. Zúčastnila sa mnohých prestížnych zahraničných festivalov pre umelcov.

Fotografka Dominika Jackuliaková sa venuje dokumentovaniu fragmentov osídlenej krajiny v okolí Lučenca. Pracuje prevažne s nemanipulovaným analógovým fotografickým obrazom. Vystavovala samostatne aj kolektívne na Slovensku aj v zahraničí.

Eduard Kudláč je režisér, fotograf, kurátor fotografie. Svoje práce prezentoval na viac ako dvoch desiatkach kolektívných či samostatných výstavách na Slovensku a v Čechách.

Michalec pripomenul, že najbližšími aktivitami pod značkou Slovenský dom bude marcová autogramiáda a diskusia so slovenskou spisovateľkou a krajanskou aktivistkou z Luxemburska Adrianou Boysovou a samostatná výstava grafičky z Bratislavy Kateřiny Makar Václavkovej.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)