Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Akčný plán pre implementáciu NAP sa zameriava na sedem oblastí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Prispôsobiť sa zmene klímy má aj lesné hospodárstvo.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Akčný plán pre implementáciu Stratégie adaptácie SR na zmenu klímy (NAP) sa zameriava na sedem oblastí - ochrana, manažment a využívanie vôd, udržateľné poľnohospodárstvo, adaptované lesné hospodárstvo, prírodné prostredie a biodiverzita, zdravie a zdravá populácia, sídelné prostredie a technické, ekonomické a sociálne opatrenia. Vláda ho schválila na svojom utorkovom rokovaní. Envirorezort v pláne identifikoval 45 špecifických opatrení a v ich rámci 169 úloh do roku 2027 na zmiernenie klimatickej zmeny.

NAP definuje kroky na zavedenie opatrení v krátkom čase od roku 2021 do 2023 a strednodobom horizonte od roku 2024 do 2027. V oblasti vodného hospodárstva má akčný plán za cieľ zlepšiť manažment vody, zvýšiť bezpečnosť obyvateľstva, ochranu kritickej infraštruktúry a krajiny. Zvýšiť by sa mala aj adaptačná schopnosť obhospodarovania poľnohospodárskej krajiny. Uplatniť by sa mali opatrenia na ochranu pôdy, prírodných zdrojov a podporu biodiverzity a udržateľnej rastlinnej a živočíšnej výroby, uvádza sa v materiáli.

Prispôsobiť sa zmene klímy má aj lesné hospodárstvo. Podporovať a presadzovať sa budú alternatívne modely hospodárenia podporujúce stabilitu a odolnosť lesných porastov. V oblasti prírodného prostredia a biodiverzity by sa mala zvýšiť ekologická stabilita krajiny. Udiať sa tak má prostredníctvom lepšieho manažmentu vody pre biodiverzitu a "zlepšenia adaptívneho manažmentu všetkých typov území s ohľadom na vývoj ekosystémov".

V oblasti zdravia a zdravej populácie je cieľom aktívne a preventívne reagovať na meniace sa klimatické podmienky. Taktiež sa má zabezpečiť adekvátne zdravé prostredie na život, prácu, bývanie a oddych. Cieľom v oblasti sídelného prostredia je prispieť k vytvoreniu legislatívneho, inštitucionálneho, odborného a finančného prostredia pre systematické kroky samospráv v procese adaptácie.