Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ako na moderné zariadenie spálne

Foto: Unsplash.com

Spálňa síce nebýva najväčšou miestnosťou v dome, to ale neznamená, že si ju nemôžeme zariadiť útulne a moderne.

Bratislava 30. júna (OTS) - Svoje miesto tu má posteľ, nočný stolík aj šatníková skriňa, zabudnúť ale nesmieme ani na osvetlenie, ktoré dotvorí celkovú atmosféru.

V spálni musí byť útulne

Spálňa je miestom, kde každý deň trávime niekoľko hodín. Je ich u mnohých z nás dokonca viac, než koľko ich strávime v obývačke. Aj preto by malo ísť o útulne a zároveň moderne zariadenú miestnosť, v ktorej sa jednoducho budete cítiť dobre.

Každý z nás na ňu má iné nároky, preto sa striktne neriaďte najrôznejšími radami, tipmi a tým, čo majú ľudia okolo vás. Stavte na svoje pocity a svoje srdce. Ako to skĺbiť s dnešnou modernou dobou?

Na televíziu zabudnite

Aj keď to k tomu zvádza, televíziu do spálne v žiadnom prípade nedávajte. Pozerať z postele na obľúbený seriál je síce lákavé, rozhodne to ale nie je dobre pre kvalitný spánok. Ten by mal byť ničím nerušený, len tak môže naše telo dočerpať stratené sily.

Akú farbu na steny?

Pri zariaďovaní spálne určite dôjde aj na farby stien. Aj tie totiž majú veľký vplyv na to, či budete v noci spať pokojne, alebo sa v posteli budete stále dookola prevaľovať a prebúdzať. Ráno sa potom prebudíte bez nálady, s kruhmi pod očami a cez deň sa vám bude len ťažko sústrediť. Aké farby sa teda do spálne hodia?

Biela sa nikdy neopozerá, je nadčasová, hodí sa ku všetkému a veľmi dobre odráža denné aj umelé svetlo.
Šedá je neutrálna, staviť na ňu môžete pri spálni v industriálnom aj severskom štýle.
Modrá upokojuje, v kombinácii s bielou priestor zútulní a hodí sa k boho aj severskému štýlu.
• K drevenému nábytku sa hodí aj zelená farba, ktorá upokojuje.
Svetlo oranžová farba podporí aktivitu pri vstávaní.
• Do spálne sa hodí aj svetlo ružová alebo svetlo fialová.

Na výbere nábytku si nechajte záležať

V spálni nesmie chýbať ani šatníková skriňa alebo komoda, kam uložíte svoje veci. Nábytok by ale mal byť rozhodne funkčný, jednoduchý a ideálne aj flexibilný.

Viete, že do spálne sa hodia prírodné materiály? Čo sa nábytku týka, dajte prednosť drevu. Na dotvorenie atmosféry použite ľan alebo vlnu. Viete, že si môžete zaobstarať aj ľanové obliečky?

A čo osvetlenie?

Na neho rozhodne nezabúdajte! Jeho výber neuponáhľajte, vyberajte ho s rozvahou. Síce do miestnosti väčšinou prúdi množstvo prirodzeného svetla, v noci vám to ale veľmi nepomôže.

Osvetlenie spálne by malo upokojovať, musí byť príjemné, nesmie vás nijako dráždiť ani provokovať. Okrem centrálneho svietidla tu má svoje miesto aj lampička na nočnom stolíku, od veci nie je ani bodové svetlo nad posteľou. To sa hodí aj do spálne v podkroví, so šikmým stropom. Umiestniť sem môžete aj stojaciu lampu.

Viete, že spálňu s nízkym stropom opticky zväčší prisadené stropné svetlo, ktoré môže byť aj na diaľkové ovládanie, aby ste kvôli rozsvieteniu a zhasínaniu nemuseli vstávať?