Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

SaS si cez víkend zvolí nových členov Republikovej rady

Na snímke zľava predseda SaS Richard Sulík a podpredseda SaS Daniel Krajcer. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Predsedovi SaS Richardovi Sulíkovi sa končí funkčné obdobie na budúci rok a napriek nepriaznivému volebnému výsledku ho liberáli zatiaľ zrejme nevymenia.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Voľba troch nových členov Republikovej rady, informácie o činnosti poslaneckého klubu a zhodnotenie parlamentných volieb je na programe víkendového kongresu strany SaS. Liberáli sú prvým parlamentným subjektom od volieb, ktorého najvyšší orgán zasadne.

V Republikovej rade končí funkčné obdobie Jurajovi Miškovovi, Martinovi Poliačikovi a Pavlovi Hladkému. Posledný z menovaných už podľa hovorkyne strany Tatiany Tóthovej nekandiduje. K zmenám na najvyšších straníckych postoch by dôjsť nemalo. Hlasovanie o lídrovi na programe nie je a o podpredsedoch strany rozhoduje podľa Tóthovej práve Republiková rada, nie kongres.

Predsedovi SaS Richardovi Sulíkovi sa končí funkčné obdobie na budúci rok a napriek nepriaznivému volebnému výsledku ho liberáli zatiaľ zrejme nevymenia. "Bol by som veľmi prekvapený, keby sa také niečo stalo," povedal nedávno pre TASR Poliačik.

"Ja osobne podporujem predsedu Sulíka a stojím za ním," uviedol poslanec Juraj Droba. Obaja reagovali na otázku, či pre nespokojnosť v strane môže dôjsť na kongrese k výmene šéfa. "Richard Sulík bol zvolený kongresom na riadne funkčné obdobie na štyri roky, ktoré mu končí na budúci rok a teraz to nie je absolútne žiadna téma," povedal Miškov.

Pokiaľ ide o nespokojnosť v strane, podľa Miškova ide o pár jednotlivcov. "Môžu byť nespokojní, je to úplne v poriadku, je to legitímne. Nie sme žiadna strana diktatúry. Sme liberáli, u nás je povolené vyjadrovať svoj názor otvorene," poznamenal. Poliačik to vidí podobne. "U niektorých členov strany je frustrácia a nespokojnosť," pripustil. Myslí si, že je to prirodzené, keďže "výsledok vo voľbách sa nedá jednoznačne kvalifikovať ako úspech". Za volebný výsledok ako jediný vyvodil konzekvencie Jozef Mihál, ktorý odstúpil z postu podpredsedu strany. Zároveň potvrdil, že sa o funkciu bude uchádzať opäť.

Víkendový kongres najslabšej parlamentnej strany, ktorá získala vo voľbách 5,88 percenta, bude pre médiá uzavretý, k liberálom sa dostanú až na záverečný prejav Sulíka a tlačovú konferenciu v nedeľu (29.4.) popoludní.