Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Akreditačné agentúry V4 sa radili o zlepšení akreditácie vysokých škôl

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Všetky agentúry V4 by mali podstúpiť audit európskych organizácií na napĺňanie požiadaviek ESG 2015, tzv. ENQA Agency Review, v najbližšej dobe.

Bratislava 18. októbra (TASR) - O tom, ako zlepšovať vysokoškolské vzdelávanie a zlepšiť akreditácie vysokých škôl, sa radili predstavitelia akreditačných agentúr krajín Vyšehradskej štvorky na V4QA fóre v Bratislave. TASR o tom informovala Lucia Bittnerová zo Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo (SAAVŠ).

Kľúčové pre všetky agentúry je napĺňanie európskych štandardov a usmernení pre zabezpečovanie kvality vysokoškolského vzdelávania (ESG 2015). Podľa SAAVŠ ide o najprepracovanejšiu normu v tejto oblasti v Európe a jej napĺňanie je podmienkou vstupu do združenia Európskych agentúr zabezpečovania kvality ENQA, ako aj pre zápis do Európskeho registra agentúr EQAR.

Všetky agentúry V4 by mali podstúpiť audit európskych organizácií na napĺňanie požiadaviek ESG 2015, tzv. ENQA Agency Review, v najbližšej dobe. Predstavitelia akreditačných agentúr sa dohodli na spoločnej príprave výmenou skúseností a dobrej praxe. Zároveň sa dohodli, že k tejto téme začiatkom roka 2023 zorganizujú podujatie.

SAAVŠ už požiadala o ENQA Agency Review. Do kalendára auditov v ENQA sa dostala na prvý polrok 2023. Ak uspeje, všetky výsledky akreditácií slovenských vysokých škôl budú zapisované do Európskeho registra akreditačných rozhodnutí DEQAR. "Pre Slovensko je dôležité, aby agentúra splnila tieto požiadavky, aby bola zapísaná do európskeho registra, rovnako ako je zapísaných ďalších asi 50 agentúr iných krajín," povedal predseda výkonnej rady SAAVŠ Robert Redhammer. Ako dodal, záleží mu nielen na zlepšovaní vysokoškolského vzdelávania, ale aj na zlepšovaní reputácie slovenských vysokých škôl.

Zámer stretávať sa a koordinovať aktivity zamerané na zlepšovanie vysokoškolského vzdelávania vznikol vlani. Predstavitelia agentúr pre zabezpečenie kvality vysokoškolského vzdelávania vtedy podpísali v Budapešti memorandum o založení Fóra zabezpečenia kvality Vyšehradskej štvorky (V4QA Forum). Šéfovia akreditačných agentúr sa dohodli na rotačnom princípe každoročného pracovného stretnutia V4QA fóra.