Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Aktivisti hovoria o úniku metánu, podľa Eustreamu ide o malé množstvá

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aktivisti tvrdia, že metán je zodpovedný za približne štvrtinu doterajšieho globálneho oteplenia. Uniká pri ťažbe, preprave alebo uskladňovaní fosílneho plynu

Bratislava 18. marca (TASR) - Aktivisti z Greenpeace Slovensko poukazujú na únik metánu z viacerých kompresorových staníc na Slovensku. Upozornili, že ide o skleníkový plyn. Distribučnú sieť prevádzkuje spoločnosť Eustream, ktorá pre TASR uviedla, že metánové úniky sa u nich pohybujú rádovo v tisícinách z celkového prepraveného množstva zemného plynu.

Greenpeace zdokumentoval 31 prípadov úniku metánu na kompresorových staniciach v siedmich lokalitách. Konkrétne stanice vo Veľkých Kapušanoch, Veľkých Zlievcoch, Ivanke pri Nitre a Lakšárskej Novej Vsi, ďalej to bol podzemný zásobník plynu v Plaveckom Štvrtku, vnútroštátna prepúšťacia stanica v Špačinciach a regulačná stanica Distribúcie SPP pri Lozorne. Použili na to infračervené kamery.

Aktivisti tvrdia, že metán je zodpovedný za približne štvrtinu doterajšieho globálneho oteplenia. Uniká pri ťažbe, preprave alebo uskladňovaní fosílneho plynu. Treba podľa nich riešiť metánovú stopu a zmenu využívania energie.

Spoločnosť Eustream podľa jej hovorcu Pavla Kubíka podrobne monitoruje úniky zemného plynu. Tieto údaje "dlhodobo a transparentne reportuje", podniká aj kroky na ich redukovanie, tvrdí Kubík. Spoločnosť investovala do technológií, prečerpáva zemný plyn pri údržbe plynovodov pomocou mobilných kompresorov a zaviedla systém detekcie a odstraňovania fugitívnych emisií na celej prepravnej technológii.

"Vďaka týmto postupom vieme v súčasnosti odhaliť a následne eliminovať prevažnú väčšinu všetkých zdrojov únikov. Zvyšné úniky, z ktorých časť nie je možné úplne eliminovať v dôsledku prevádzkových a bezpečnostných postupov, v súčasnosti tvoria už menej ako jednu stotinu prepravovaného množstva zemného plynu," povedal Kubík.