Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Aktivity SR v Spojenom ústave jadrových výskumov v Dubne sa pozastavia

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR Ľudovít Paulis. Foto: TASR - Pavol Zachar

Hoci je účasť našich vedcov na výskume Spojeného ústavu jadrových výskumov v Dubne prínosom, nie je možné ignorovať napadnutie nášho suseda Ruskou federáciou, uviedol Ľudovít Paulis.

Bratislava 30. marca (TASR) - Aktivity Slovenskej republiky v Spojenom ústave jadrových výskumov v ruskom Dubne sa pozastavia. Rozhodla o tom v stredu vláda.

Dôvodom pozastavenia týchto aktivít je podľa predloženého materiálu z dielne Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR masívna nevyprovokovaná vojenská agresia Ruskej federácie voči Ukrajine.

"Hoci je účasť našich vedcov na výskume Spojeného ústavu jadrových výskumov v Dubne prínosom, nie je možné ignorovať napadnutie nášho suseda Ruskou federáciou. Keďže Ruská federácia je hlavným stakeholderom v Spojenom ústave jadrových výskumov, pozastavujeme naše aktivity v rámci tejto organizácie," ozrejmil štátny tajomník ministerstva školstva pre vedu, výskum a vysoké školstvo Ľudovít Paulis.

Vláda zároveň poverila splnomocneného zástupcu vlády SR v Spojenom ústave jadrových výskumov v Dubne, aby bezodkladne písomne informoval riaditeľa tohto ústavu o pozastavení aktivít SR.

Zároveň sa navrhuje vhodne upraviť pracovno-právne vzťahy výskumných pracovníkov vrátane ich rodinných príslušníkov voči Spojenému ústavu jadrových výskumov v Dubne.