Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Aktualizáciu podmienok pre kultúrne podujatia zverejnia po rokovaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V pondelok predpoludním má kabinet online rokovať o uznesení, ktoré predloží Ministerstvo zdravotníctva SR.

Bratislava 9. januára (TASR) - Vyhlášku o organizácii hromadných podujatí, ktorá má aktualizovať podmienky otvorenia kultúrnych akcií, vydá Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR po tom, ako budú v pondelok (10. 1.) známe oficiálne závery rokovania vlády SR o tejto otázke. TASR o tom informoval komunikačný odbor ÚVZ.

Od pondelka majú byť otvorené kultúrne podujatia v režime OP maximálne pre 50 návštevníkov. V piatok (7. 1.) to počas rokovania vlády avizovala ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) s tým, že pravidlá spresní vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Práve na vyhlášku čaká väčšina kultúrnych inštitúcií.

V pondelok predpoludním má kabinet online rokovať o uznesení, ktoré predloží Ministerstvo zdravotníctva SR.

Zástupcovia kultúrnej obce vyjadrili počas víkendu nesúhlas s avizovanou podobou uvoľnenia podmienok pre živú kultúru. Považujú to za nedostatočné, žiadajú preto o čo najrýchlejšie stretnutie a osobnú diskusiu s predsedom vlády SR Eduardom Hegerom (OĽANO), ministerkou kultúry a ministrom zdravotníctva SR Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO) Žiadajú tiež prehodnotiť podmienky otvorenia kultúrnych podujatí tak, aby ich od 18. januára bolo možné realizovať s naplnením minimálne 50-percentnej kapacity diváckych priestorov a v režime OTP, teda aj pre testovaných.

Premiér sa na otázku TASR k požiadavke o stretnutie zatiaľ nevyjadril.