Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

VIDEO: Počasie sa zbláznilo: Zasnežené cesty obmedzujú premávku

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Meteorológovia upozorňujú na silný vietor, ktorý predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. V mnohých častiach Slovenska začalo snežiť. Stihli ste už prezuť pneumatiky?

Bratislava 31. marca 2015 (TASR/Teraz.sk) - Ešte včera všetky ukazovatele nasvedčovali tomu, že utorkové denné teploty dosiahnu 7 až 12 stupňov Celzia, no posledný marcový deň akoby si to na poslednú chvíľu rozmyslel. Krajinu prekvapili nižšie teploty.

Nitru zasiahlo sneženie, pozrite si video



Počasie komplikuje dopravu

Všetky cesty v Prievidzskom okrese sú zjazdné. Ich povrch je väčšinou mokrý, miestami sa na nich nachádza kašovitá vrstva snehu. TASR o tom informoval Lukáš Vlčko, dispečer zo Správy ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja, Vnútornej organizačnej jednotky Prievidza.

"Rovnako prejazdné sú všetky sledované horské priechody, Nová Lehota pri Handlovej, Vyšehradné pri Nitrianskom Pravne a Kľak," uviedol Vlčko. Obmedzenia nie sú ani na horskom priechode Homôlka smerom na Ilavu.

Husté sneženie dnes od predpoludnia komplikovalo dopravu na cestách najmä v Prievidzskom okrese. Na viacerých úsekoch boli dopravné obmedzenia, dopravu na niektorých miestach riadili podľa potreby aj policajné hliadky.

Polícia upozorňuje vodičov na husté sneženie v Žilinskom kraji a žiada ich zvýšiť pozornosť, prispôsobiť jazdu poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Jana Balogová.

Žilinskom kraji sú podľa nej momentálne obmedzenia na ceste 1/72 - horskom priechode Čertovica, ktorý je uzavretý pre nákladnú dopravu. „Horský priechod Brestová (cesta 1/59) je uzavretý pre skrížené kamióny, horský priechod Šturec (cesta 1/14) je uzavretý pre vozidlá nad 10 metrov. Na diaľnici D1 Žilina  - Bytča je pre nehodu osobného auta blokovaný ľavý jazdný pruh. Pri prejazde uvedeným úsekom by mali vodiči zvýšiť pozornosť,“ dodala krajská policajná hovorkyňa.

Pozrite si galériu k dnešnému počasiu:


Husté sneženie spôsobuje dopravné komplikácie na niektorých cestách Trenčianskeho samosprávneho kraja. Informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne.

Na celom úseku diaľnice D1 Horná Streda – Ilava je maximálna rýchlosť znížená na 100 kilometrov za hodinu. Dôvodom je tvorba súvislej snehovej prikrývky. Podľa operačného strediska je z oboch strán neprejazdný horský priechod Machnáč nad Trenčianskymi Teplicami.

Ako informovala Slovenská správa ciest, v Trenčianskom kraji je vrstva čerstvého snehu od jedného do troch centimetrov na cestách medzi BelušouSverepcom, medzi Lysou pod Makytou a hranicou s Českou republikou v Púchovskom okrese. Rovnako vrstva snehu je na ceste medzi obcou Dulov v Ilavskom okrese a Púchovom. Zasnežené sú prakticky všetky cesty III. triedy v Púchovskom okrese.

Pre husté sneženie polícia aktuálne uzatvorila horské priechody (HP) Donovaly a Kremnické Bane. HP Čertovica je uzavretý pre vozidla nad desať metrov dĺžky. Uzavretý je aj priechod Veľké Pole TASR o tom informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici.

Pre vozidlá nad desať metrov je uzatvorená aj cesta medzi Handlovou a Žiarom nad Hronom. Na horských priechodoch a spomínanej ceste sú tiež skrížené kamióny, ktoré bránia v premávke.

Na cestu od Žiaru nad Hronom v smere na Handlovú (E572) je zákaz vjazdu pre vozidlá nad desať metrov. V smere od Handlovej je podľa informácií z dispečingu premávka odstavená od kamiónov.

Obmedzenie prejazdu pre nákladne vozidlá platí aj od Hriňovej v smere na Čierny Balog a od Muráňa v smere na Červenú Skalu.



Aktuálne počasie

Počasie je dnes od západu zamračené s dažďom, na horách a spočiatku miestami aj v nižších
polohách sneží. Najvyššia denná teplota dosiahne 3 až 9 stupňov Celzia.

Foto: SHMÚ


Meteorológovia upozorňujú na silný vietor, ktorý predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.



Aké počasie je u vás? Pošlite nám fotografiu na adresu: teraz@ tasr.sk

Peter, Trenčianske Bohuslavice

Na snímke od čitateľa Petra aktuálne počasie v Trenčianskych Bohuslaviciach 31. marca 2015.
Foto: Peter


Lucia, Donovaly

Na snímke od čitateľky Lucie aktuálne počasie pod Donovalmi.
Foto: Lucia